Conclusie AG: deurwaardersexploot door brievenbus in strijd met wet

Delen:

Depositphotos_35095001_s-2019
foto: Depositphotos

Mag een deurwaarder een gerechtelijke mededeling in een gesloten envelop in de brievenbus doen, in plaats van het stuk met inachtneming van anderhalve meter afstand uit te reiken aan degene voor wie het is bestemd? Deze ‘coronabetekening’ is volgens advocaat-generaal Ruth de Bock niet in overeenstemming met de bestaande wettelijke regels.

De vraag rijst of deurwaarders in verband met het risico van besmetting met het coronavirus mogen volstaan met een nieuwe standaardwerkwijze, waarbij zij het afschrift van een gerechtelijke mededeling zonder meer in de brievenbus doen, in plaats van dit, met inachtneming anderhalve meter afstand, uit te reiken aan de geadresseerde. Deze vraag is inmiddels al een aantal keer aan rechters voorgelegd; zij hebben hier verschillend over geoordeeld.

Cassatie

De conclusie van De Bock is uitgebracht na een beroep in cassatie tegen een vonnis van de rechtbank Noord-Nederland. Het draait daarin om de rechtsgeldigheid van een deurwaardersexploot van 30 maart 2020. De deurwaarder heeft het exploot in een gesloten envelop achtergelaten op het woonadres van verweerders in cassatie, omdat hij, zo is vermeld in het exploot, “in verband met de door de overheid afgekondigde maatregelen in verband met het coronavirus (covid-19) geen contact kan/mag zoeken met iemand aan wie rechtsgeldig afschrift kan worden achtergelaten.”

Op de grond leggen

De advocaat-generaal vindt dat deze nieuwe standaardwerkwijze niet in overeenstemming is met de bestaande wettelijke regels. Zij vindt dat een deurwaarder ook nu, met inachtneming van risicobeperkende maatregelen, eerst moet proberen een exploot in persoon te betekenen. “Uit de RIVM-richtlijnen volgt weliswaar dat geadviseerd wordt 1,5 meter afstand te houden tot andere mensen, maar ook met inachtneming van dit advies zou het in beginsel mogelijk moeten zijn voor de deurwaarder om bij iemand aan te bellen, het exploot voor de deur op de grond te leggen, naar achteren te stappen (zekerheidshalve enkele meters), af te wachten of er wordt opengedaan en ten slotte af te wachten of degene voor wie het exploot is bestemd het exploot van de grond oppakt en in ontvangst neemt.”

Mondkapje

Omdat deurwaarders risico lopen op een agressieve bejegening als ze bij iemand aanbellen, is het wellicht aan te bevelen meer dan anderhalve meter afstand aan te houden. Eventueel zouden de deurwaarders een mondkapje op kunnen doen, aldus De Bock.

Mocht het in een concrete situatie niet verantwoord zijn een exploot in persoon te betekenen vanwege het coronarisico, dan moet de deurwaarder dat in het exploot vermelden en uitleggen waarom dat het geval is.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.

Wetsvoorstel

Overigens heeft minister Dekker onlangs een (spoed)wetsvoorstel gedaan dat het mogelijk maakt dat gerechtsdeurwaarders tijdens de coronacrisis stukken afgeven door deze in iemands brievenbus te doen, zonder dat het ten koste gaat van de rechtsgeldigheid van deze stukken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven