Conflict tussen Rechtspraak en Teeven

Delen:

De relatie tussen de Rechtspraak en staatssecretaris Teeven van Justitie en Veiligheid lijkt op een dieptepunt te zijn aangeland. Vandaag publiceerde de Raad voor de rechtspraak een brief waarin Teeven wordt gevraagd eerder op televisie gedane uitspraken te rectificeren. Teeven deed zijn uitspraken op 22 februari maar het feit dat pas vandaag een brief is gepubliceerd op de website van de Raad duidt er op dat ondershandse verzoeken tot rechtzetting blijkbaar niets hebben uitgehaald.

In een uitzending van PowNews op 22 februari werd gesteld dat de Arnhemse rechtbank een zeer gevaarlijke TBS-er zou hebben vrijgelaten. Teeven reageerde daarop onder meer als volgt: “Wat we dus niet willen als kabinet is dat klinieken adviseren door te gaan met behandeling en dat rechters er dan à la minute een eind aan maken.” In werkelijkheid bleek het te gaan om een beslissing van het OM in Rotterdam, althans dat valt af te lezen uit een korte mededeling van de Arnhemse rechtbank op dezelfde dag.

In de brief haalt Raad-voorzitter Van den Emster fors uit richting Teeven:”..door uw uitspraken in bedoelde uitzending, is een onjuist beeld geschapen van de rechtspraak in Nederland. Het is van essentieel belang dat het publieke debat wordt gevoerd op basis van feiten. Dit geldt te meer voor deelnemers aan dit debat die regeringsverantwoordelijkheid dragen. Ik moge u verzoeken uw hiervoor geciteerde uitspraken publiekelijk te rectificeren.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven