Congres ‘Geweld tegen vrouwen in oorlogs- en conflictsituaties’

Delen:

De Vereniging voor Vrouw en Recht (VVR) organiseert op 6 oktober het congres ‘Geweld tegen vrouwen in oorlogs- en conflictsituaties’. Jaarlijks organiseert de VVR een congres waarop belangrijke maatschappelijke en juridische ontwikkelingen rond de positie van vrouwen aan de orde komen.

De VVR heeft dit onderwerp gekozen omdat vrouwen in oorlogs- en conflictsituaties zich in een bijzonder kwetsbare positie bevinden. Bovendien heeft ‘gender’-geweld een enorme impact op het leven van vrouwen. Oorlogsgeweld tegen vrouwen krijgt inmiddels meer aandacht in internationale rechtspraak, humanitaire hulpverlening en mensenrechtenorganisaties. Effectieve bestrijding van oorlogsgerelateerd ‘gender’-geweld laat echter nog steeds veel te wensen over.

Prof. mr. Cees Flinterman (emeritus hoogleraar mensenrechten, tot eind 2010 lid van het VN Comité tegen vrouwendiscriminatie en sinds 1 januari 2011 lid van het VN mensenrechtencomité) treedt op als dagvoorzitter en zal tevens de rol van mensenrechtenverdragen onder de loep nemen.

Prof. dr. Annemiek Richters (arts en medisch antropoloog en o.a. verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum als bijzonder hoogleraar Vrouwengezondheidszorg met speciale aandacht voor geweld) zal een inleiding houden over het thema vanuit een medisch antropologische invalshoek. Vanuit haar ervaring met antropologisch onderzoek zal zij ingaan op de gevolgen van oorlogsgeweld voor vrouwen op lange termijn en waarom die in onderzoek en interventies vaak worden veronachtzaamd.

Vervolgens zal prof. dr. Liesbeth Lijnzaad (juridisch adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken en hoogleraar in de bijzondere leerstoel ‘de praktijk van het internationale recht’ aan de juridische faculteit van de Universiteit van Maastricht) de juridische kant van de problematiek belichten. Aan de bescherming in het internationaal strafrecht en oorlogsrecht en de verschillende internationale tribunalen (en de nog bestaande tekortkomingen hiervan) zal bijzondere aandacht worden besteed.

Na het congres is er een buffet voor degenen die zich hiervoor hebben aangemeld.

Het congres duurt van 15.00 tot 17.30 uur in Congres-accomodatie ‘De Witte Vosch’ in Utrecht.

Klik voor meer informatie en aanmelding hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven