Congres NVSA ‘Strafrecht en mensenrechten’

Delen:

Op 10 en 11 december zal voor de vijfde keer een NVSA-congres worden georganiseerd in het Hotel Crowne Plaza in Maastricht. Het onderwerp van het congres is ‘Strafrecht en mensenrechten’. Pieter van der Kruijs, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, zal het congres openen.

De invloed van mensenrechten is niet meer weg te denken uit de Nederlandse strafrechtspraktijk. De jurisprudentie van het Europese Mensenrechtenhof heeft de afgelopen 30 jaar diepe sporen in ons recht getrokken en dat gaat in het heden onverminderd door. Geen advocaat die zich kan permitteren de ontwikkelingen niet bij te houden. Bovendien is een nieuw toetsingskader in wording: ook de Europese Unie houdt zich tegenwoordig met grondrechten bezig. Daar zullen advocaten in de nabije toekomst eveneens dankbaar (?) gebruik van kunnen gaan maken.

Dit belangrijke onderwerp zal tijdens het vijfde NVSA-congres van zoveel mogelijk kanten worden belicht. Dat betekent dat in workshops aandacht zal worden besteed aan de wisselwerking tussen de jurisprudentie van het Europese Hof en de nationale strafrechtspleging ten aanzien van specifieke onderwerpen, zoals afgeschermde informatie, de levenslange gevangenisstraf en de werking van ‘Salduz’ in de praktijk. En in de plenaire lezingen zal aandacht worden besteed aan algemene ontwikkelingen en zal worden geprobeerd lijnen uit te zetten die ook voor de dagelijkse praktijk van groot belang kunnen blijken te zijn.

De sprekers zijn: Egbert Myjer (rechter Europees Hof voor de Rechten van de Mens), Jan Reijntjes (hoogleraar straf(proces)recht Universiteit van de Nederlandse Antillen), Ed Cape (solicitor en professor of law Bristol Law School), Piet Hein van Kempen (hoogleraar straf(proces)recht en rechten van de mens Radboud Universiteit Nijmegen) en Taru Spronken (hoogleraar straf(proces)recht Universiteit Maastricht).

Het congres wordt georganiseerd door METRO, het onderzoeksinstituut van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht en vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Klik voor het programma en het aanmeldingsformulier hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven