Congres over de vrije wil

Delen:

Peter van Koppen

Peter van Koppen

Rechtspsycholoog Peter van Koppen, forensisch psychiater Hjalmar van Marle en directielid Joost Harkink van het Pieter Baan Centrum zijn drie van de vele sprekers op het congres ‘Bestaat de vrije wil’, 11 maart in de Philharmonie Haarlem. Tijdens het evenement, met als ondertitel ‘Knecht van ons brein of meester over ons gedrag’, zullen ook de vooraanstaande neurowetenschappers Dick Swaab, Victor Lamme en Daniel Dennett spreken.

De vraag of de vrije wil bestaat is van belang voor uiteenlopende beroepsgroepen, zoals psychologen, pedagogen, psychiaters, theologen, filosofen en onderwijskundigen. En juristen, want als de vrije wil niet bestaat, wat is dan nog het belang van het begrippen als schuld, toerekeningsvatbaarheid en aansprakelijkheid?

Joost Harkink (Pieter Baan Centrum) heeft daarover gezegd: “Een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling kan de wilsvrijheid en daarmee de toerekeningsvatbaarheid van iemand aantasten.” Peter van Koppen meent: “Praten over de vrije wil in de criminaliteit is een misvatting. Bij het plegen van crimineel gedrag speelt een groot aantal invloeden een rol. Maar die mix te lijf gaan met een filosofisch concept dat niet bijdraagt aan de verklaring van crimineel gedrag, heeft geen zin.”

Volgens Hjalmar van Marle is de vrije wil een begrip uit de filosofie, geen hersenfunctie die zichtbaar gemaakt kan worden. “Ook het psychiatrisch en (neuro)psychologisch onderzoek geven geen uitsluitsel over een vrije wil. Zij evalueren stoornissen in het functioneren van het brein, waardoor uiteindelijk het willen en handelen gestoord raakt, mogelijk leidend tot een misdrijf.”

Gespreksleider is Frénk van der Linden. Het congres in de Philharmonie begint om 09.00 uur. Klik hier voor registratie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven