Congres over echtscheiding

Delen:

Beeld bij congres over echtscheiding

Masha Antokolskaia

Het jaarlijkse congres van de Vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) heeft dit jaar als thema ‘Ouderschap na scheiding + Alimenatie = Maatwerk’. Het congres vindt op 8 september plaats in de Glazen Zaal aan de Prinsessegracht in Den Haag.

Uitgangspunt voor het congres is dat de zorg voor de kinderen na een scheiding in toenemende mate door de ouders wordt gedeeld. Sinds 2009 is gelijkwaardig ouderschap na een scheiding als uitgangspunt in de wet opgenomen. In België ligt dit uitgangspunt sinds 2006 in de wet verankerd. De termen co-ouderschap en gedeeld ouderschap hebben al eerder hun intrede gedaan in de samenleving.

De volgende vragen komen tijdens het congres aan de orde: Verplicht het uitgangspunt van de gelijkwaardigheid van de ouders in iedere situatie tot een gelijke verdeling van de tijd die het kind bij elke ouder doorbrengt? Wat wordt bedoeld met een co-ouderschap dan wel gedeeld ouderschap? In hoeverre is bij de verdeling van financiële zorg voor de kinderen na een scheiding sprake van gelijkwaardigheid, dan wel dient deze er bij het ontbreken hiervan te komen? Hoe is een en ander geregeld in ons omringende landen?

Tijdens ‘flitslezingen’ komen drie deskundigen aan het woord. prof. mr. Masha Antokolskaia (VU) start het congres met een presentatie over de bedoeling van de wetgever met het ‘gelijkwaardig ouderschap’. Mr. dr. Merel Jonker (Universiteit Utrecht) presenteert vervolgens de resultaten van het rechtsvergelijkende onderzoek dat de Universiteit Utrecht heeft verricht naar kinderalimentatie bij co-ouderschap. En prof. dr. Charlotte Declerck (Universiteit Hasselt) gaat in op co-ouderschap en kinderalimentatie in België.

Na een korte pauze volgt een paneldiscussie met, naast de sprekers: Corrie Haverkort (Stichting Stiefouderschapsplan), Jelle Martens (Stichting Meer dan gewenst), Vera Bergkamp, lid Tweede Kamer D66 en Rob van Coolwijk; oud-voorzitter van de vFAS en als advocaat, mediator en docent specialist in complexe alimentatiezaken.

Een dag later, op vrijdag 9 september, is de Dag van de Scheiding. Tijdens die dag kunnen burgers die meer willen weten over echtscheiding, een gratis scheidingscheck laten uitvoeren bij een advocaat die is aangesloten bij de vFAS.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven