Congressen

Delen:

Congressen gaan hier anders dan bij ons. Ten eerste betaalt de gastheer alles. Reis, verblijf en natuurlijk eten van de deelnemers. Als je dat niet doet komt er niemand. Verder gaan Chinese deelnemers er van uit dat ze allemaal kunnen spreken, dus liever iedereen tien minuten dan een paar grondige lezingen van een half uur of zo. En natuurlijk, eten: lunchen en avondeten! Zo’n congres is er ook en vooral om elkaar te ontmoeten, en om banden aan te halen en gastvrij te zijn. Zoals de anekdote gaat over de jaarvergadering van beroepsverenigingen, in mijn geval de Nederlandse Juristen Vereniging (NJV) waarna iemand die niet geweest was aan een deelnemer vraagt of het een interessante bijeenkomst was, en het antwoord was: ja, iedereen was er….

Begin april was het Ching Ming Festival. Dat is mij onder meer uitgelegd als Tomb-sweeping Day. Een festival om de voorouders te gedenken en te eren. Families komen dan bij elkaar en vegen de graven van de voorouders en overleden familieleden. Uiteraard worden deze dagen ook gebruikt om te genieten van het voorjaar! Dat vegen van die graven is natuurlijk inmiddels deels symbolisch. Door schaarste van land wordt er meer gecremeerd en ook, op sommige plaatsen zelfs met premies, gestimuleerd om de as niet te begraven maar in rivieren of op de zee uit te strooien.

En denk nu niet dat Chinezen alleen maar feestdagen hebben en niet hard werken . Vanwege het Ching Ming festival is zondag 7 april namelijk wel weer een werkdag!

Zo zijn we er net krap twee maanden en al het Spring Festival meegemaakt medio/eind februari en nu het Ching Ming festival! Na het Spring festival ( het Chinese nieuwjaar) werd er zoals het hoort vuurwerk afgestoken, ondanks geruchten dat het gebruik gematigd zou worden door de luchtverontreiniging. In onze buurt ging er ook veel knallend vuurwerk af. Niet afgestoken door de bewoners, maar door officiële vuurwerkafstekers. We zagen ook niemand buiten er naar kijken. Het knalde en het lichtte en dat op verschillende plaatsen, maar niemand keek.

Na het Spring festival was er trouwens ook nog een aardbeienfestival. Overal waren smakelijke en lokaal geproduceerde aardbeien te koop! En werd er bij ons in de buurt weer vuurwerk afgestoken. Misschien omdat er nog pijlen en knallers over waren, of de lucht wat schoner was. Of de kwade geesten nog te veel rondwaarden. Wie zal het zeggen.

De centrale verwarming in de huizen is inmiddels al weer drie weken uit. Van mij had deze nog wel langer aan mogen blijven. In de tussentijd had het ook nog gesneeuwd en de buitentemperatuur dringt geleidelijk toch ook het huis binnen. Soms helpt de zon een beetje, maar de laatste dagen is het bewolkt! Bijstoken met een klein electrisch kacheltje en een dikkere trui aan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven