Consultatie deskundigenregister van start

De consultatie voor de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voor het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen is van start gegaan. Deskundigen en toekomstige gebruikers worden door de projectgroep Landelijk Deskundigenregister uitgenodigd om mee te denken over een onafhankelijk register voor gerechtelijk deskundigen.

Gerechtelijk deskundigen worden tijdens strafzaken geraadpleegd door rechters, het Openbaar Ministerie en de advocatuur. In de praktijk van het strafrecht bestaat veel behoefte aan onafhankelijke vaststelling van gerechtelijke deskundigheid op basis van duidelijke normen. Het wetsvoorstel deskundige in strafzaken voorziet daarom in de oprichting van een onafhankelijk, landelijk deskundigenregister.

Gedragscode

In het register worden gerechtelijk deskundigen opgenomen die voldoen aan objectieve eisen van bekwaamheid en betrouwbaarheid. Het register bevordert zo de kwaliteit en betrouwbaarheid van gerechtelijk deskundigen. Het moet in 2009 gerealiseerd zijn voor het strafrecht. Daarna volgt mogelijk uitbreiding. De eisen waaraan deskundigen moeten voldoen, staan beschreven in een concept-AMvB. Deze AMvB geeft verder invulling aan de taken en verantwoordelijkheden van het toekomstige College van het Deskundigenregister. Ook bevat het concept een gedragscode, die moet worden ondertekend door deskundigen die geregistreerd willen worden in het register.

Website deskundigenregister

Inbreng van deskundigen en gebruikers is noodzakelijk om een functioneel deskundigenregister te ontwikkelen. Zij kunnen hun opmerkingen en suggesties voor de AMvB daarom kenbaar maken aan de projectgroep. Dit is mogelijk via de webpagina’s over het deskundigenregister. Deze bevatten naast de concept-AMvB en achtergrondinformatie over het wetsvoorstel tevens een digitaal reactieformulier. Verder kunnen betrokken zich abonneren op een nieuwsbrief, die informeert over de laatste ontwikkelingen rond het register.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven