Consumentenbond: Rechtsbijstandplan Teeven moet direct van tafel

Delen:

BW-met-mesHet bezuinigingsplan van staatssecretaris Fred Teeven voor de financierde rechtsbijstand is ‘onacceptabel’ en moet ‘direct van tafel’. Dat stelt de Consumentenbond. Om haar eis kracht bij te zetten, biedt de Consumentenbond vandaag de Eerste Kamer een met een mes doorkliefd Burgerlijk Wetboek aan, om zo op symbolische wijze duidelijk te maken dat het mes in de rechtsbijstand de doodsteek is voor het recht van de consument.

De plannen zijn volgens de bond in strijd met de Grondwet en het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Consumenten hebben recht op hulp van een door de overheid betaalde advocaat wanneer zij die nodig hebben en niet zelf kunnen betalen. Aldus de Consumentenbond.

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: “Het is principieel onjuist om nu te zeggen: ‘je mag naar de rechter, maar als het over consumentenzaken gaat, sta je er alleen voor. De overheid helpt je daar niet bij.’ Zo kunnen schrijnende situaties ontstaan van mensen die bijvoorbeeld een probleem hebben met een aannemer of een provider en er zonder rechter niet uitkomen. Als dat gewoonweg te duur voor hen is, zet je mensen buitenspel. Je creëert hiermee klassenjustitie.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven