Juridisch nieuws

Coronakunst in de rechtbank

Gerechtsgebouw
Foto: Vera Bos

Met haar project ‘COVID-19 in Beeld’ legt de Rotterdamse fotografe Vera Bos organisaties en de stad Rotterdam in coronatijd vast. Ook bij de rechtbank Rotterdam ging ze aan de slag, en fotografeert ze in twee fases onder meer telehorende rechters en griffiers, dossiertransporten en zittingen met spatschermen van plexiglas.

“De covid-19-uitbraak heeft een ingrijpend effect op ons dagelijks leven”, zegt Bos. “Ik leg dit vast.” Toen een senior rechter opperde om ook het reilen en zeilen van de Rotterdamse rechtbank in coronatijd te fotograferen was ze dan ook meteen enthousiast. “Juist nu is het belangrijk dat de rechtsstaat op een eerlijke en veilige manier blijft functioneren. Ik vind het interessant vast te leggen welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Het past ook goed bij de insteek van mijn project: ik wil de kracht en creativiteit van mensen in deze lastige tijd vastleggen. Bepaalde zaken moeten doorgaan. Rechtvaardig omgaan met burgers is daar één van.”

Ongewone rust

Foto: Vera Bos

Toen Bos half april haar eerste serie foto’s bij de rechtbank maakte was het gerechtsgebouw op enkele personeelsleden na verlaten. “De verandering was zichtbaar en voelbaar: de ongewone rust en stilte op het Wilhelminaplein, de spatschermen van plexiglas die overal werden geïnstalleerd. De rechtbank bereidde zich voor op een toekomst waar fysieke afstand en afscherming noodzakelijk zijn.”

Looproutes

Van telehorende rechters en griffiers, een strafrechtzitting van de meervoudige kamer in een rechtszaal met videoschermen en een spatscherm tussen de tafel van de officier van justitie en de rechter, schoonmaakwerkzaamheden, (voorbereidingen van) dossiertransporten, lege cellen en wachtruimtes: Bos legde alles vast.

Op vrijdag 15 mei is ze er weer, om ook de sinds 11 mei door de rechtbank getroffen coronamaatregelen in beeld te brengen, zoals de in het gebouw uitgezette looproutes.

De rechtbank Rotterdam sluit zeker niet uit dat ze na deze drukke coronatijd ook zelf iets in het gerechtsgebouw met het werk van Bos gaat doen, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Cruciale sectoren

Vera Bos
Vera Bos (foto: Lex Bezemer)

Eerder fotografeerde Bos al bij diverse andere organisaties de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus: van nood-huisartsenposten en vrijwillige inzamelacties tot verschillende initiatieven van het Rode Kruis. “Portretfotografie is mijn specialiteit en om die reden maak ik ook portretten van mensen in de cruciale sectoren.”

Het werk van Bos is (deels) te zien op haar website verabos.nl.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures