Corstens: “Hoge Raad geen tolk van wat leeft in de samenleving”

Delen:

megafoon-cut“De Raad is geen tolk van maatschappelijke opvattingen”, stelde Geert Corstens, president van de Hoge Raad, tijdens het symposium dat vorige week dinsdag ter viering van de 175e verjaardag van de Hoge Raad werd gehouden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Behalve vele oud-raadsleden en Minister Opstelten was ook Koning Willem-Alexander bij het symposium aanwezig.

Iets minder onrechtvaardig

Corstens opende de middag met een kleine reis terug in de tijd. “In 1838 was er geen elektriciteit, geen waterleiding en zelfs geen Gouden Koets. De uitleg van het recht kon nog per provincie verschillen.” De eerste taak van de Hoge Raad was dan ook het ontwikkelen en bewaken van de rechtseenheid. Door de jaren heen is de Raad zich steeds vrijer gaan voelen om niet alleen de wet toe te passen, maar deze ook te gaan uitleggen. “Het is het streven van de Hoge Raad geworden om een bijdrage te leveren aan een iets minder onrechtvaardige wereld”, aldus Corstens. De Hoge Raad houdt daarbij rekening met wat er in de maatschappij speelt. “Maar de Raad is geen tolk van maatschappelijke opvattingen.”

Marge

Bijzondere gastspreker gedurende de middag was The Right Honorable the Lord Mance, Justice of the Supreme Court of the United Kingdom. Volgens Lord Mance is de ‘rule of law’ zeker geen vanzelfsprekendheid. Hij verwees daarbij naar het arrest Srebenica van de Hoge Raad maar noemde ook voorbeelden uit eigen land. Zo heeft de Supreme Court begin dit jaar nog een arrest gewezen waarin hij bepaalde dat famileleden van gesneuvelde soldaten in Irak een schadevergoeding van de Britse overheid kunnen eisen. Christiaan Timmermans, oud-rechter bij het Europese Hof van Justitie, richtte zich in zijn bedrage vooral op de Europese rechtspraak. Hij onderzocht in hoeverre staten van het Hof zelf de ruimte krijgen om in een geschil een belangenafweging te maken. In principe lijkt die ruimte groot, sinds jaar en dag heeft het Hof het leerstuk van margin of appreciation van het Europese Hof van de Rechten van de Mens overgenomen. Toch is er volgens Timmermans een duidelijke grens. “Het Hof biedt staten marge, géén vrijbrief. Het beginsel van voorrang van het Unierecht is nog niet door het Hof op de schop gegaan.”

Interactieve game

Na de bijdrage van Timmermans betrad een zestal scholieren van het Zandvliet College het podium van de schouwburg. Samen met Prodemos, het Huis voor democratie en rechtsstaat, heeft de Hoge Raad namelijk een interactieve game voor middelbare scholen ontwikkeld. Het spel ging met raadsheer Martijn Polak in de hoofdrol in première. Thuis aan de thee en zo nu en dan onderbroken door spannende flashbacks legt Polak de scholieren de zaak voor. Het gaat over een mogelijke aansprakelijkheid van een Tbs-kliniek. In de zaal wordt luidkeels gelachen wanneer het pand van de Hoge Raad de rol van Tbs-kliniek blijkt te vervullen. Uiteindelijk lijken het rechtvaardigheidsgevoel van de raadsheren aardig met die van de kinderen over een te komen. Beiden vinden dat de werknemer van de Tbs-kliniek een schadevergoeding dient te krijgen.

Een gebouw met allure

Jan Watse Fokkens, procureur-generaal bij de Hoge Raad, mag de middag afsluiten. Volgens Fokkens is het van belang voor het gezag van de Hoge Raad, dat de positie van de Raad door derden erkend wordt. Een mooi gebouw daarbij is van onschatbare waarde, zei hij. “Koningen wonen tenslotte ook in paleizen.” Het gebouw van de Hoge Raad is altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest. In 1838 zetelde de Hoge Raad nog op het Binnenhof, in het centrum van de macht, maar wel in een zeer krakkemikkig gebouw, welke al snel de bijnaam ‘het hondenhok’ kreeg. Het huidige pand is volgens Fokkers “een stuk beter, maar heeft nog steeds niet de allure van het Vredespaleis.” De procureur-generaal kijkt dan ook reikhalzend uit naar de verhuizing van de Hoge Raad die gepland staat in 2015. Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd op de hoek van het Korte Voorhout en het Smidsplein.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven