Criminele vreemdeling sneller uitgezet

Delen:

Vreemdelingen die zich schuldig maken aan criminaliteit kunnen straks sneller het land worden uitgezet. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met deze hardere aanpak. Die richt zich vooral op veelplegers en criminelen die zich schuldig maken aan ernstige delicten, zoals mensenhandel en drugshandel.

Minister Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie introduceren een hernieuwde rekenmethode waarbij vreemdelingen die pas kort in Nederland wonen na criminaliteit sneller moeten vertrekken dan buitenlanders die hier al geruime tijd verblijven. Iemand die binnen een jaar na aankomst wordt veroordeeld tot een maand celstraf, moet Nederland verlaten. Woont een vreemdeling negen tot tien jaar in Nederland, dan wordt hij pas aangepakt na een veroordeling tot minimaal 4,5 jaar gevangenis. Bij deze rekensom tellen veroordelingen voor zware misdrijven dubbel. Verder worden straffen bij elkaar opgeteld.

Staatssecretaris Albayrak spreekt van het “effectiever inzetten van het vreemdelingenbeleid om criminaliteit te bestrijden”. “Het is een aanscherping, maar de botte bijl is niet wat ons voor ogen staat”, voegde Hirsch Ballin eraan toe.

Veelplegers die zich schuldig maken aan geweld, drugsdelicten of diefstal kunnen nog sneller hun verblijfsvergunning verliezen. Datzelfde geldt voor veelplegers die al ernstige misdrijven hebben begaan toen ze nog minderjarig waren. Dat moet een einde maken aan het accepteren van wat “nog te vaak een jeugdzonde wordt genoemd”.

Justitie kijkt bij veelplegers niet alleen naar de opgelegde straf, maar ook naar het aantal veroordelingen. Dat leidt ertoe dat een veelpleger die tussen de negen en tien jaar in Nederland woont bijvoorbeeld al wordt uitgezet bij een gevangenisstraf van tien maanden. Hij moet dan wel minimaal vier keer eerder veroordeeld zijn.

Het vorige kabinet overwoog om vreemdelingen die drie jaar in Nederland wonen na een veroordeling direct uit te kunnen zetten. Dat is echter problematisch gebleken. De bewindslieden van Justitie willen “geen eindeloze procedures na een winkeldiefstal”, maar criminaliteit bestrijden waar mensen veel last van hebben.

Nederland zet momenteel ongeveer 650 criminele vreemdelingen en illegalen per jaar uit. (Bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven