Criminelen stoppen vóór, niet door huwelijk

Delen:

Beeld bij getrouwde crimineelCriminelen komen op het rechte pad vóór, en niet door het huwelijk. Omgekeerd hangt gescheiden zijn juist samen met meer criminaliteit. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het proefschrift Family ties, criminal lives? Associations between family offending, family-related transitions and offending, waarop Joris Beijers op 7 juli promoveert aan de VU.

Dat getrouwde criminelen vaak stoppen of minderen met criminaliteit, was al bekend. Maar wanneer begint die verandering? In zijn promotieonderzoek heeft Joris Beijers onderzocht in hoeverre trouwen en scheiden van invloed zijn op criminaliteit. Één tot twee jaar voordat ze in het huwelijksbootje stappen gaan getrouwde personen gemiddeld minder delicten plegen.

Een mogelijke verklaring is dat een relatie vaak al enige tijd voor het huwelijk begint. Een andere factor die de relatie tussen criminaliteit en huwelijkse status (deels) kan verklaren is volgens Beijers de transitie van onverantwoordelijke adolescent naar verantwoordelijke volwassene.

De mensen die zijn gescheiden blijken gemiddeld één tot twee jaar vóór de scheiding meer delicten te plegen. De verklaring daarvoor is dat de relatie al voor de daadwerkelijke scheiding slechter wordt.

In zijn proefschrift laat Beijers ook zien dat andere gezins- en familiefactoren samenhangen met criminaliteit bij individuen. Als broers en zussen of ouders en grootvaders ook crimineel waren, hadden de onderzochte personen een groter risico op delinquentie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven