Criminologen: chemische bedrijven lappen regels aan hun laars

Delen:

Foto: Depositphotos

Nederlandse chemische bedrijven overtreden regelmatig de veiligheidsregels. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de afdeling Criminologie van de Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Amsterdam. Tussen 2006 en 2017 overtraden ongeveer 400 zogeheten Brzo-bedrijven ruim 7.300 keer de regels.

Deze ondernemingen met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen worden over het algemeen jaarlijks geïnspecteerd op basis van het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo). De onderzoekers bekeken de gegevens van alle 3.650 inspecties die de afgelopen tien jaar bij deze bedrijven werden uitgevoerd. 

Notoire overtreders

Uit het onderzoek blijkt dat negen van de tien bedrijven de regels wel eens overtreden. Gemiddeld ging een bedrijf in tien jaar tijd vijftien keer over de schreef. Een klein aantal bedrijven (7 procent) overtrad veel vaker de regels. Bij elk van die ondernemingen werden in de afgelopen tien jaar ruim veertig overtredingen geconstateerd. Samen waren zij verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle overtredingen. Verder ontdekten de criminologen dat ondernemingen die zich niet aan de regels houden ook veel verschillende regels overtreden. Het gaat daarbij om overtredingen op het gebied van externe veiligheid, ongevalsrisico en milieuschade. 

Vervolgonderzoek

In Nederland vonden de laatste jaren meerdere ernstige incidenten plaats in de chemische industrie, waaronder bij Esso, Shell, Odfjell en Chemie-Pack. Maar op grond van de omvang, ernst, diversiteit en het type van overtredingen is niet te voorspellen of het bij een bedrijf tot incidenten zal leiden wanneer regels niet worden nageleefd, zo constateren de criminologen. Een opvallende uitkomst, vinden ze, en reden voor hen om hier verder onderzoek naar te doen. 

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven