CRvB lanceert podcast ‘Uitspraak Centraal’

De Centrale Raad van Beroep is het eerste gerecht dat zich op het podcastpad begeeft: sinds een paar dagen is de eerste aflevering van ‘Uitspraak Centraal’ te beluisteren.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_272968200_s-2019-podcast-97dd6395
foto: Depositphotos

“Een podcast lijkt ons een mooie manier om te vertellen wat we hier zoal doen”, aldus senior raadsheer Willem-Jan van Brussel. “De meeste mensen vinden sociaal verzekeringsrecht en ambtenarenrecht niet de meest hippe rechtsgebieden, maar ze zijn wél belangrijk. We willen laten zien dat we aan het werk zijn voor de samenleving, veelal voor kwetsbare groepen.”

Uitgangspunt

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) hoopt een podcast te maken die informatief is en prettig om naar te luisteren. “Veel mensen vinden een podcast makkelijker dan een hele uitspraak lezen.”

De podcast is bedoeld voor juristen, studenten en belangstellenden met enige voorkennis. Er is voor gekozen om een uitspraak als uitgangspunt te nemen, bij voorkeur een uitspraak die bredere gevolgen heeft, of van belang is voor rechtsvorming of rechtsontwikkeling. In de afleveringen zullen steeds andere werkgebieden van de CRvB aan bod komen.

Kwijtschelding schuld

In de eerste podcast wordt een uitspraak behandeld die gaat over kwijtschelding van een schuld in de bijstand: ECLI:NL:CRVB:2020:3387.
Van Brussel treedt op als interviewer. Hij bespreekt met collega-raadsheer Antoinette Schaap waar de zaak over gaat, wat deze uitspraak opvallend maakt en de gevolgen ervan (overigens was geen van beiden bij deze zaak betrokken). Van Brussel vraagt ook aan Schaap hoe je als rechter met dit soort zaken omgaat. Ze vertelt dat ze probeert met de partijen in gesprek te komen om te kijken of er een afbetalingsregeling met einddatum kan worden getroffen, zodat mensen niet tot het eind van hun leven onder het sociaal minimum blijven zitten. “Gelukkig lukt dat regelmatig.”
Ook over het etiket ‘fraudeur’ wordt wel onderhandeld tijdens zittingen, vertelt Schaap. Het is voor mensen fijn als ze die plakker van hun voorhoofd kwijt zijn, maar het is vooral ook praktisch, want met zo’n etiket is het moeilijk is om in een schuldsaneringstraject te komen.
Van Brussel: “Er gebeurt meer in de zittingszaal dan je in de vakbladen terugleest; door daar naar te vragen laten we daar in de podcast ook wat over horen.”

Zonder omgevingsgeluid

Van Brussel, zelf enthousiast podcastluisteraar (“ideaal, je eigen radio”), vertelt dat ze de eerste aflevering met veel plezier hebben gemaakt, zonder hulp van buiten. “Het lastigst was eigenlijk nog het vinden van een vergaderzaaltje zonder omgevingsgeluid. Het opnemen ging vrij snel. We hebben niet uitgebreid geoefend, je moet ook proberen het een beetje spannend te houden. Het is in wezen niet heel anders dan wat ik in m’n werk doe: mensen vragen hoe iets zit.”

‘Uitspraak Centraal’ verschijnt iedere twee maanden. De podcast is te vinden op de reguliere podcastkanalen: Apple podcastsSpotify en Google podcasts. Ook is de eerste aflevering te beluisteren via de podcastwebsite.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top