Curaçaose perikelen

Delen:

Opvallend genoeg zijn er de laatste weken een aantal onderwerpen in het nieuws waar ik al eerder over schreef. Tijd dus voor een korte update van de Curaçaose perikelen.

80/20-regeling

Ik schreef er al eerder over: de 80/20-regeling. Regeringspartij Pueblo Soberano had aangekondigd een initiatiefwetsvoorstel in te dienen dat zou betekenen dat bedrijven verplicht zullen worden ten minste 80% lokale werknemers (‘Curaçaoënaars’) in dienst te hebben. Ik vroeg mij al af wie Curaçaoënaar zal zijn in de zin van die wet, en inmiddels is duidelijk dat ik in elk geval niet kwalificeer. Het initiatiefwetsvoorstel is ingediend en je blijkt Curaçaoënaar te zijn als je in een van deze vier categorieën valt: 1) je bent op Curaçao geboren; 2) een van je ouders is op Curaçao geboren; 3) je bent op een van de andere Antillen geboren en woonde voor 10-10-10 op Curaçao en 4) je woont en werkt vijf jaar onafgebroken legaal op Curaçao. Ik moet het zelf hebben van categorie 4, maar woon helaas nog maar twee jaar op het eiland. Hoewel ik een verblijfsvergunning heb en een werkvergunning, zou het me via dit wetsvoorstel zomaar heel lastig gemaakt kunnen worden om een baan te behouden of te vinden. En als ik zo eens rondkijk op kantoor tel ik minstens vier advocaten die buiten de boot vallen. Daar moeten dus zestien Curaçaoënaars tegenover staan om ervoor te zorgen dat er geen ontslagaanvragen de deur uit zullen gaan. Tijd om hoofden te gaan tellen… Nog leuke vacatures, anyone?

Opheffing van de Antillen

Totdat een eventueel ontslag zover is, is er nog genoeg te doen op kantoor. Het is bijna een half jaar geleden dat de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 werden opgeheven. Ik stond die nacht op de brug en keek naar het vuurwerk, maar het voelde nog niet heel anders om in een Land te zijn in plaats van een Eilandgebied. Inmiddels zit ik tot over mijn oren in kwesties met betrekking tot het overgangsrecht en voel het wél heel anders. Het lijkt zo eenvoudig: de rechtsopvolger van het Eilandgebied is het Land Curaçao, en de rechtsopvolger van het Land de Antillen is ook het Land Curaçao, als tenminste de kwestie maar met vooral aan Curaçao verknocht is, en niet aan van de andere eilanden. Maar daar ga je al. Hoe verknocht is verknocht? En dan nog andere vragen dan die van het rechtsopvolgerschap. Welk bestuursorgaan heeft eigenlijk welke specifieke taak overgenomen? Is de wetgeving van de Antillen nog onverkort toepasbaar op Curaçao? Is dat anders op de BES-eilanden? Akte na akte wordt opgesteld en niemand lijkt het allemaal echt heel zeker te weten. De rechtsopvolgings- en overgangskwesties zijn soms zo lastig dat het Gerecht maar als regel hanteert “we gaan er soepel mee om”. Dat vlak na 10 oktober 2010 de verkeerde in rechte wordt betrokken hoeft de eiser dus niet altijd fataal te zijn. Ik ben benieuwd tot hoe lang na de opheffing deze coulance zal duren.

Peter Stuyvesant

Ook hier schreef ik eerder over: de naamswijziging van het Peter Stuyvesant College. De minister van onderwijs Rosalia vond Stuyvesant geen ‘voor de jeugd inspirerend figuur’ en bepaalde dat er een andere naam gekozen diende te worden. Hij stelde daarvoor enkele voorwaarden op: De naam moest een lokaal tintje hebben, niet te moeilijk zijn, affiniteit met het eiland uitstralen en een positieve bijdrage leveren aan de geschiedenis en cultuur van Curaçao. De naam moest verder bijdragen aan een gevoel van patriottisme en nationalisme.

Niet eenvoudig, maar er kwamen uiteindelijk toch 31 inzendingen binnen. Dat vond ik veel, maar het bleek dat in 22 gevallen is voorgesteld de oude naam te handhaven. Een andere suggestie was de naam ‘Public School of Curaçao’ zodat de afkorting ‘PSC’ kon worden gehandhaafd, maar ook die inzending werd het niet, aangezien er volgens de jury geen reden was een Engelse schoolnaam te kiezen.

Uiteindelijk is uit de acht overgebleven inzendingen gekozen voor de naam ‘Kolegio Alejandro Paula’. Alejandro ‘Jandi’ Paula was interim-premier van de Nederlandse Antillen en promoveerde in de sociale filosofie. Tegenstanders klaagden dat hij een onbekend figuur is, maar net als zijn voorganger Peter Stuyvesant heeft hij inmiddels een pagina op Wikipedia. Met de bekendheid komt het dus wel goed, en nu kan het Kolegio eindelijk nieuwe schooluniformen laten maken en overgaan tot de orde van de dag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven