Curator heeft zestien miljoen komkommers in de aanbieding

Curator Mathieu Souren heeft “net zo veel verstand van het kweken van groenten als een bekende politicus uit Venlo van Mozart”. En daarom is hij op zoek naar iemand die acht hectare komkommers en 14,5 hectare paprika’s kan opkweken en oogsten.

Delen:

Depositphotos_543464794_S-komkommers
foto: Depositphotos

Curator Souren (Hoens & Souren, Zoetermeer) is bezig met de afwikkeling van een faillissement van  de eigenaars van twee kassencomplexen in Steenbergen en Made. Ze kwamen in de problemen toen ze door de fors gestegen prijzen hun energiecontract niet meer konden betalen en werden eind 2022 failliet verklaard.

Faillissementsfraude

Bij de afwikkeling van het faillissement stuitte Souren op tal van onregelmatigheden. Vlak voor het faillissement werd bijvoorbeeld de pachtprijs van de kassen met de helft verlaagd, en er is sprake van een wirwar van bv’s. Souren vermoedt dat er sprake is van een faillissementsfraude van elf miljoen euro, zo blijkt uit het verslag van het AD van een kort geding dat op 22 februari plaatsvond. Met dit kort geding wil Souren de huidige pachter uit de kassen krijgen.

Opnieuw beplant

Alleen staan die kassen momenteel vol met komkommer- en paprikaplanten. Souren op LinkedIn: “Tot mijn niet geringe verbazing zijn ondanks herhaalde kennisgeving van mijn onderzoek naar de rechtsgeldigheid van de pacht de volledige 22 ha in december 2023 zonder enig overleg met mij opnieuw beplant.”
De geraamde kosten van “deze opmerkelijke actie” zijn ruim twee miljoen euro. Als de kortgedingrechter tot ontruiming beslist zal een oplossing voor de groenten moeten worden gezocht, anders gaat deze investering verloren (Souren rekende uit dat alleen al in de kassen in Steenbergen zo’n zestien à zeventien miljoen komkommers aan de planten kunnen groeien).

Creatieve oplossingen

Omdat hij zelf net zo veel verstand heeft van het kweken van groenten “als een bekende politicus uit Venlo van Mozart”, plaatste Souren alvast een oproep op LinkedIn. Daarin vraagt hij glastuinders of anderen met kennis van zaken of ze kans zien om ondanks de beperkingen van de boedel “profijt te trekken uit deze nood van de curator. Alle serieuze creatieve oplossingen komen in aanmerking.”

De uitspraak in het kort geding is uiterlijk 14 maart.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven