CvT: Dekens moeten vaker klacht indienen

Delen:

Beeld bij bericht CvTDekens moeten vaker zelf een klacht indienen indien sprake is van ‘ernstige situaties’ in de advocatuur en tegen advocaten die er herhaaldelijk met de pet naar gooien. Dat schrijft het College van Toezicht van de Nederlandse Orde van Advocaten in zijn tussentijds verslag.

Ook als de klacht afkomstig is van bijvoorbeeld een rechter of officier van justitie, moet de deken de betrokken klacht in beginsel overnemen, vindt het CvT. De dekens hebben dergelijke afspraken in ieder geval met de Raad voor Rechtsbijstand en de IND, waarbij de dekens – na een eigen afweging – een klacht tegen een advocaat in beginsel door middel van een dekenbezwaar overnemen.

Verder is volslagen onduidelijk hoeveel bezwaren de dekens hebben ingediend in de afgelopen jaren. Volgens de Raden van Discipline steeg het aantal dekenbezwaren de afgelopen jaren van 63 in 2012, naar 68 in 2013, naar 79 in 2014. Vrijwel alle dekenbezwaren zijn door de tuchtrechter gegrond verklaard (75 in 2014). Maar het dekenberaad rapporteert een fors hoger aantal dekenbezwaren, te weten 181 in 2013 en 159 in 2014. Dit verschil in rapportage met de cijfers van de tuchtrechtelijke colleges vergt nadere aandacht van de dekens, meent het CvT.

Bij de registratie van kantoorbezoeken varen de dekens volop hun eigen koers. Sommige orden rapporteren dat bij 39 tot 55 procent van de bezochte kantoren alles in orde is. Bij andere orden was dat slechts bij 1 tot 18 procent van de kantoren het geval. “Dit roept vragen op over de intensiteit van de bezoeken en de wijze van registratie van de bevindingen bij kantoorbezoeken,” meent het CvT. Het college heeft de dekens inmiddels verzocht om hun werkwijze onderling beter af te stemmen, zodat de uitvoering van de kantoorbezoeken in alle arrondissementen consistent is en resulteert in een uniforme, onderling vergelijkbare verantwoording.

Het College van Toezicht van de Nederlandse Orde van Advocaten is van start gegaan op 1 januari 2015. Het bestaat uit algemeen deken Walter Hendriksen, oud-staatsraad Rein Jan Hoekstra en voormalige SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven