Cybercrime seminar

Delen:

cybercrimeHet Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten organiseert op donderdag 13 februari een seminar over cybercrime. Opsporingsdiensten voelen zich in de praktijk ingehaald door de realiteit en roepen steeds luider om verdergaande bevoegdheden. Met het wetsvoorstel Computercriminaliteit III beoogt de politiek deze roep te beantwoorden. Maar zijn de verdergaande bevoegdheden wel te rijmen met het recht op privacy?

De politie kan straks bijvoorbeeld computers van verdachten hacken. Met een zogenaamd ‘decryptiebevel’ kan een verdachte gedwongen worden om bepaalde gegevens te ontsleutelen. Hoe zijn deze bevoegdheden te rijmen met het recht op privacy? Is het decryptiebevel in strijd met het recht van een verdachte om zichzelf niet te belasten? Welke waarborgen zijn in het wetsvoorstel opgenomen en zijn de bevoegdheden mensenrechtelijk wel aanvaardbaar? En op welke wijze wordt de problematiek in het naburige België benaderd?

Tijdens het seminar gaan experts met elkaar en het publiek in op deze en andere vragen die het wetsvoorstel oproept. Dagvoorzitter is Christiaan Baardman, coördinator van het Kenniscentrum Cybercrime en senior raadsheer bij het Gerechtshof Den Haag. Sprekers zijn: Jaap-Henk Hoepman (senior wetenschapper security & privacy bij TNO en hoofddocent computer security, privacy en identity management aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Charlotte Conings (onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven) en Frans Kolkman (hoofd Bureau Digitale Expertise, Eenheid Oost-Nederland Nederlandse Politie).

Klik voor meer informatie en aanmelding hier.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven