D66 initieert hoorzitting werkdruk rechters

Delen:

Gerard SchouwD66 heeft een hoorzitting geïnitieerd om experts aan het woord te laten over de werkdruk van rechters in Nederland. Op die manier wil D66 Tweede Kamerlid Gerard Schouw het probleem goed in kaart brengen. Hij vindt dat het kabinet in actie moet komen tegen de dreigende uitholling van de rechtspraak.

Schouw: “Nederland is een rechtstaat en een voorbeeld voor vele andere landen en dit moeten we zo houden. Het huidige kabinet pleit voor meer veiligheid, een hogere pakkans en criminelen die hun straf niet mogen ontlopen. De rechtspraak is het sluitstuk van de strafrechtketen en kan daarom niet gedreven worden door productiequota die mogelijk leiden tot onverantwoorde keuzes in de rechtszaal.”

Op verzoek van D66 vindt er een debat plaats over de gestelde problemen en wenselijke oplossingen. Ter voorbereiding op het debat met minister Opstelten wil D66 in gesprek met de raadsheren en direct betrokkenen tijdens een hoorzitting. Op de lijst van genodigden moeten in ieder geval de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak, de president van de Hoge Raad, de Raad voor de rechtspraak, de Nederlandse Orde van Advocaten, de voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie en raadsheren die kritiek hebben op de werklastdiscussie zoals strafrechter Rinus Otte. Naar verwachting vindt de hoorzitting in maart plaats.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven