Dag van de Bedreigde Advocaat in teken van Pakistan

Delen:

Dag van de Bedreigde Advocaat
Foto: Depositphotos

Tijdens de Dag van de Bedreigde Advocaat die vrijdag 24 januari voor de tiende keer wordt gehouden staat de advocatuur in Pakistan centraal. Wereldwijd vinden in dertig steden, waaronder Den Haag, verschillende activiteiten plaats.

De Dag van de Bedreigde Advocaat is in 2009 op initiatief van de Commissie Defense de la Defense van de Europese Democratische Advocaten federatie (AED-EDL) in het leven geroepen. Een jaar later sloot ook de Europese Associatie van Advocaten voor Democratie en Mensenrechten (ELDH) zich erbij aan. Het internationale mensenrechtenproject voor advocaten, dat gebaseerd is op solidariteit tussen collega’s, wordt inmiddels ondersteund door allerlei organisaties, waaronder de stichting Dag van de Bedreigde Advocaat, Lawyers for Lawyers en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN), die samen met de stichting het evenement in Nederland organiseren.

Vermoord

In de afgelopen jaren stonden China, Colombia, Egypte, Honduras, Iran, de Filippijnen, Spanje en Turkije centraal. Dit keer is er aandacht voor de advocaten in Pakistan die in hun werk systematisch problemen ondervinden. Zo kwamen in Pakistan in 2016 bij een bomaanslag veel advocaten om en werden volgens mensenrechtenorganisaties sinds februari 2018 tenminste 21 advocaten vermoord.

Petitie

In Den Haag is er vrijdag eerst een demonstratieve wandeling, advocaten zijn van harte uitgenodigd om al dan niet in toga mee te lopen. Rond 15.30 uur overhandigt een delegatie een internationale, door 24 advocatenorganisaties ondertekende petitie aan de ambassadeur van Pakistan, met daarin een dringende oproep aan de Pakistaanse overheid werk te maken van de urgente problemen in de advocatuur. Ook in andere steden in en buiten Europa zal bij Pakistaanse ambassades en consulaten gedemonstreerd worden en wordt de petitie aangeboden.

Blasfemie

Hierna gaat de wandeling verder naar het Paleis van Justitie, waar om 17 uur de gerenommeerde advocaat Saif ul Malook uit Pakistan een lezing geeft over de verslechterende omstandigheden van advocaten in Pakistan. Saif ul Malook werd vooral bekend om zijn werk voor Asia Bibi, een christelijke vrouw die in 2010 wegens blasfemie ter dood werd veroordeeld. Nadat zij acht jaar in een dodencel had gezeten, sprak het Hooggerechtshof van Pakistan haar in oktober 2018 vrij wegens gebrek aan bewijs. Saif ul Malook werd na de uitspraak ernstig bedreigd en vluchtte naar Nederland. In januari 2019 keerde hij terug naar Pakistan waar hij onder moeilijke omstandigheden zijn werk, ook voor Bibi, weer oppakte. Op 29 januari is Bibi definitief vrijgesproken, sinds mei woont ze in Canada.

Extra lezing

De Pakistaanse advocaat geeft ook donderdag 23 januari aan de Universiteit van Amsterdam een lezing over de situatie van advocaten in zijn land en zijn persoonlijke ervaringen. Spreker is daar ook Symone Gaasbeek-Wielinga, secretaris van de stichting Dag van de Bedreigde Advocaat. Zij sluit de Dag van de Bedreigde Advocaat in Den Haag vrijdag af.

Meer informatie over de Dag van de Bedreigde Advocaat en het programma is te vinden op dayoftheendangeredlawyer.eu.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven