Daniëlle van Ieperen wint OM Scriptieprijs 2011

Delen:

scriptieprijs2-danielle-100x100Daniëlle van Ieperen ontving uit handen van de juryvoorzitter prof. mr. J.W. Fokkens de prijs voor haar scriptie ‘De gedragsbeïnvloedende maatregel: een oude sanctie in een nieuw jasje?’. De feestelijke uitreiking van de OM Scriptieprijs 2011 vond plaats in de Grote Zittingszaal van de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag.

Totaal waren 50 masterscripties ingestuurd. Na een korte historische uiteenzetting over het 200-jarig bestaan van het OM door hoofdofficier mr. Paul van de Beek en een prikkelende inleidende lezing van prof. mr. Stijn Franken, kregen drie genomineerden de gelegenheid hun scripties toe te lichten.

Daniëlle is in mei 2010 cum laude afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, richting Nederlands recht, specialisatie strafrecht en criminologie en werkt momenteel als senior parketsecretaris fraude bij het Functioneel Parket. Juryvoorzitter Fokkens, procureur-generaal bij de Hoge Raad, over de winnende scriptie: “De scriptie over de gedragsbeïnvloedende maatregel is zeer gedegen. Wetenschappelijk is de scriptie uitstekend, maar de echte waarde van de scriptie ligt in de verbinding die Daniëlle met de praktijk weet te leggen, met de context waarbinnen de gedragsbeïnvloedende maatregel opgelegd kan worden. Haar aanbevelingen en gedachten op dit punt zijn zonder meer serieus te nemen. Daarbij moet nog worden gezegd dat haar scriptie zeer leesbaar is geschreven. Niet populair, maar wel helder, hetgeen de zeggingskracht van haar boodschap nog meer ten goede komt. Wat de jury ook prijzen vindt aan deze scriptie, is dat de schrijfster in haar conclusie ook met doordachte aanbevelingen komt voor verder onderzoek naar het onderwerp. Opnieuw bewijs dat zij in staat is gebleken om over de schaduw van haar scriptie heen te springen. Daniëlle heeft een complex en belangrijk onderwerp gekozen. Ze is er in geslaagd dat onderwerp niet alleen helder en overtuigend te behandelen, maar daarbij ook de verbinding te leggen met de praktijk van de strafrechtspraktijk. Het is daarom dat zij de OM Scriptieprijs 2011 dubbel en dwars heeft verdiend.”

Het College van procureurs-generaal heeft in 2011 voor het eerst de OM Scriptieprijs ingesteld. De instelling van de prijs is tot stand gekomen binnen de kaders van de viering van het tweehonderdjarig bestaan van het OM. Het is de bedoeling de uitreiking van deze prijs jaarlijks te laten plaatsvinden. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2000 euro.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven