De bedrijfsjurist als ‘fly on the wall’

Delen:

De rol van bedrijfsjurist ontwikkelt zich meer en meer naar de functie van Chief Governance Officer. Deze Chief Governance Officer heeft de voor anderen in de onderneming soms gedroomde plek van “fly on the wall”. Aldus prof. Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan de Tilburg University, op 30 oktober tijdens de eerste lezing in een cyclus van zes die Van Benthem Keulen organiseert over de veranderende positie van bedrijfsjuristen.

Lückerath is hoofdredacteur van het Jaarboek Corporate Governance, auteur van de jaarlijkse Female Board Index en co-auteur van het Nationaal Commissarissen Onderzoek. Vanuit haar wetenschappelijke achtergrond nam Lückerath de aanwezigen tijdens de lezing mee in de corperate governance ontwikkelingen van de laatste jaren. Ze nam daarbij haar oraties van 2011 (Nyenrode: Mores Leren. Soft Controls in Corprate Governance) en 2014 (TIAS: Bouwstenen voor High Performing Boards) als startpunt, maar vertelde ook over de ontwikkelingen die zij daarna heeft zien plaatsvinden. Deze illustreerde zij met vele praktijkvoorbeelden uit haar eigen ervaringen als commissaris bij verschillende Nederlandse ondernemingen. Deze werden in de interactieve setting regelmatig herkend en aangevuld door de aanwezige bedrijfsjuristen.

Vertrouwelijkheid

In de governance ontwikkelingen heeft Lückerath ook de rol van de traditionele bestuurssecretaris en bedrijfsjurist zien veranderen. Zij ziet deze zich meer en meer ontwikkelen naar de functie van Chief Governance Officer. Hij ziet en hoort alles en zit zo dus in het hart van de onderneming. Vertrouwelijkheid en loyaliteit zijn dan ook belangrijke begrippen die horen bij de functie van Chief Governance Officer.

Tijdens haar lezing ging Lückerath ook in op de term “lange termijn waardecreatie” die in de nieuwe governance code haar intrede heeft gedaan. Hoewel dit – in haar woorden – bijna een buzz-woord is geworden, ontkent Lückerath geenszins het belang van de lange termijn waarde creatie. Daarbij deed zij een oproep aan de aanwezigen om goed in gesprek te gaan over de vraag wat deze term exact inhoudt voor de eigen onderneming.

Lückerath benadrukte meerdere malen dat binnen de governance vrijwel alles samenhangt met gedrag en mensenwerk en dat het daarom belangrijk is dat bestuurders als commissarissen met regelmaat een goed gesprek voeren. Zij liet de aanwezigen dan ook niet naar huis gaan zonder ze een aantal boeken en filmpjes aan te raden waarmee zij zich verder kunnen verdiepen in de valkuilen die op de weg van iedere bestuurder en toezichthouder liggen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven