De bouwrechter heeft zijn eerste klus geklaard

Delen:

“Je kunt beter vragen wat er góed ging,” antwoordt advocaat Vincent van der Velde (Alpha Advocaten) op de vraag wat er verkeerd ging bij een verbouwing in Den Burg. Een woonhuis moest worden uitgebouwd tot B & B, maar het werk liep uit op een drama.

Gelukkig was daar de bouwrechter, een initiatief van de Rechtbank Noord-Holland. “Die heeft een soort Rijdende Rechter-effect,” zegt Van der Velde. “Met de rechter, de griffier, de deskundige en de partijen ga je ter plekke kijken. De deskundige gaf direct aan dat er ondeugdelijk werk was geleverd. Het had geen zin om het werk nog af te maken, vond de deskundige. En met het oordeel van de deskundige stond mijn cliënt erg sterk.”

Schikking

Vincent van der Velde
Vincent van der Velde

En dus rolde er een schikking uit die inhield dat de overeenkomst werd ontbonden. De aannemer moest het pand in de oorspronkelijke staat brengen, en alle betaalde bedragen terugbetalen. Dat is inmiddels gebeurd. Eind goed, al goed dus. “Ja want procederen is heel duur en kan lang duren.” Al was het voor Van der Veldes cliënt een dure les. Ze is een heel jaar kwijtgeraakt, maar houdt wel haar kosten van rechtsbijstand in de hand. “Schikken betekent ook je verlies durven te nemen, je knopen tellen,” stelt Van der Velde. Veertien dagen na de schouw was de schikking een feit. “Het grote voordeel is: de schikking wordt onderdeel van de uitspraak, je hebt dan een titel om eventueel mee naar de deurwaarder te gaan.”

EHBO in bouwzaken

De rechtbank Noord-Holland introduceerde de bouwrechter in januari vorig jaar. Die komt in consumentengeschillen op de bouwplaats kijken als de aannemer nog in de woning aanwezig is en partijen er onderling niet meer uitkomen. De rechter en de deskundige kunnen dan ter plekke zien en vastleggen of er iets schort aan het werk en zo ja wat. Partijen kunnen met een dagvaarding in kort geding een beroep doen op deze ‘EHBO in bouwzaken’.

Na de schouw brengt de deskundige direct een mondeling deskundigenbericht uit. De bedoeling is om op basis van dat oordeel te komen tot een schikking. Als dat niet lukt, brengt de deskundige een beknopt schriftelijk deskundigenbericht uit en volgt er een schriftelijk kortgeding vonnis van de rechter.

Kosten

De procedure begint als een kort geding waarin de wederpartij moet worden opgeroepen te verschijnen op de zitting op de locatie. De wederpartij krijgt na het uitbrengen van de dagvaarding twee weken de tijd om schriftelijk te reageren. De kosten zijn gelijk aan die van een kort geding, vermeerderd met de kosten van het deskundigenbericht en de reiskosten van de deskundige. Er kan een beroep worden gedaan op een van de vier geselecteerde deskundigen. Deze deskundigen rekenen voor het deskundigenbericht een vast tarief van 1.452 euro inclusief btw. Gedurende de pilot komt hiervan 600 euro voor rekening van partijen. Het overige wordt gesubsidieerd vanuit de Rechtspraak.

Onbekendheid

Tot nu toe heeft de bouwrechter alleen nog de Texelse zaak behandeld: dat was in oktober vorig jaar. De rechtbank denkt dat het matige animo is te wijten aan de onbekendheid met deze vorm van procederen. “Daarom hebben we de Texelse zaak aangegrepen om in een persbericht te laten zien wat voor soort zaken zich hiervoor lenen en hoe deze zaak verlopen is,” aldus een woordvoerster van de rechtbank.

Hoe kwam Van der Velde op het idee om de bouwrechter in te schakelen? “Eerlijk gezegd was dit een voorstel van de rechtbank zelf. Op de kortgedingzitting maakte de rechter ons attent op het bestaan van deze procedure. Iedereen ging akkoord.”

Geen beunhaas

Zowel de advocaat als zijn cliënt zijn zeer tevreden over de bouwrechter. “Ik ga deze mogelijkheid zeker weer benutten als het aan de orde is,” zegt Van der Velde. De bouwer was volgens de advocaat overigens geen beunhaas. “Nee, een officieel bedrijf, KvK-ingeschreven, met referenties. Er is niks zwart betaald, en dat is ook de redding van mijn cliënte geweest.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven