De Brauw onderuit in zitzak(zaak)

Delen:

Diederik DonkAdvocatenkantoor De Brauw leed vorige week een gevoelige nederlaag in een bodemprocedure waarbij werd bepaald dat zitzakkenfabrikant Fatboy ten onrechte claimt de enige te zijn die deze zakken mag maken. Voor Diederik Donk van het Amsterdamse kantoor Donk Advocaten die het gedaagde Qdesign bijstond, is er geen sprake van een ‘David en Goliath’-gevoel. "Misschien hooguit in het begin toen de zaak aanhangig werd gemaakt en door De Brauw (in de laatste zaak door Koen Limperg en Maarten Santman vertegenwoordigd) voortdurend werd verwezen naar eerdere procedures waarin ze wel in het gelijk waren gesteld."

Volgens Donk is het veel meer de cliënt die gebukt gaat onder de last zo’n grote kantoor tegenover zich te hebben: "Voor iemand die niet zo goed is ingevoerd, is het toch wel even schrikken als je een brief van een kantoor als De Brauw krijgt waarin wordt gesteld dat je inbreuk maakt op auteursrecht. Dat wordt ook zonder enig voorbehoud gesteld, als absolute waarheid, op zich kan ik mij in die handelswijze wel vinden, maar wel even schrikken voor de cliënt. Die is onder de indruk en dan moet je heel snel duidelijk maken dat ook een kantoor als De Brauw maar één belang heeft, en dat is het belang van haar cliënt."

Donk en cliënt waren overtuigd van het ontbreken van enig auteursrecht en sleepten zich de afgelopen 1,5 jaar van procedure naar procedure. Voor Donk ‘business as usual’, voor de cliënt in kwestie een hele zware tijd. Donk: "Je moet niet vergeten dat niet alleen mijn cliënt aansprakelijk werd gesteld voor eventuele schade, maar dat ook de afnemers, dus de winkeliers die de producten van mijn cliënt zouden kopen, met dezelfde aansprakelijkheid werden geconfronteerd. En dat had weer als gevolg dat Qdesign de afgelopen 1,5 jaar vrijwel niets heeft verkocht in Nederland."

Donk zegt enigszins verbaasd geweest te zijn dat De Brauw ook personeelsleden van Qdesign persoonlijk aansprakelijk stelde middels dagvaardingen. "Nee, dat is niet echt gebruikelijk, het gaat tenslotte om een gewone rechtspersoon. Maar wel kenmerkend voor het venijn dat er blijkbaar in deze zaak zat. Of ik dat intimidatie vind? Mmmm, nou, laat ik zeggen dat ik het een behoorlijk stukje powerplay vind. De advocaat van de tegenpartij wist blijkbaar dat er niet zo veel meer te halen viel bij cliënt dus wellicht dat hij hierdoor sneller een schikking af dacht te kunnen dwingen. Daar kan ik me qua strategie wel iets bij voorstellen."

Koen Limperg van De Brauw wil, gevraagd om een reactie, "niet via de media met Donk hierover in discussie". Wel wil hij kwijt dat het onderwerp persoonlijke aansprakelijkheidsstelling in deze zaak voor hem een geheel nieuw onderwerp is.

Voor Fatboy zal het venijn nu zeker in de staart zitten. Donk kondigt aan binnenkort met een schadeclaim te komen. Hoeveel is nog niet bekend. Het te vorderen schadebedrag zal door een deskundige worden vastgesteld.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven