‘De burger als rechter’

Delen:

Nederlanders verschillen radicaal van mening over welke straffen moeten worden gegeven voor misdrijven. Dat blijkt uit het onderzoek ‘De burger als rechter’ van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en de Radboud Universiteit Nijmegen.

In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is onderzocht hoe de Nederlandse bevolking misdrijven wenst te straffen. Voor het onderzoek zijn ruim 1066 Nederlandse burgers ondervraagd over de vraag aan welke straffen zij de voorkeur geven voor diverse delicten. Ook is een vergelijking gemaakt met feitelijk opgelegde straffen.

Globaal zijn burgers in twee groepen onder te verdelen: een grote groep die niet veel verschilt van rechters als het gaat om de zwaarte van een straf en een andere, eveneens grote groep burgers die veel strenger wil straffen dan de rechter. De onderzoekers kunnen dan ook niet concluderen dat de Nederlandse bevolking als geheel veel strenger zou willen straffen dan de rechter.

De Raad voor de rechtspraak constateert enerzijds dat de bevindingen van het onderzoek goed aansluiten bij de huidige rechtspraktijk en anderzijds dat op basis van het onderzoek geen conclusies kunnen worden getrokken over het draagvlak bij de bevolking voor recente beleids- en wetsvoorstellen van het kabinet.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven