‘De democratische rechtsstaat, een onrustig bezit?’

Delen:

Vormt het populisme een kans of juist een bedreiging voor de democratische rechtsstaat? Is kritiek over de (on)partijdigheid van de rechterlijke macht terecht? René Foqué, hoogleraar rechtsfilosofie en rechtstheorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Katholieke Universiteit Leuven, zal op deze vragen ingaan tijdens de rechtsstaatlezing ‘De democratische rechtsstaat, een onrustig bezit?’ die in de aanloop naar de Nacht van de Rechtsstaat op donderdag 13 oktober plaatsvindt in Felix Meritis te Amsterdam.

Foqué staat met name stil bij de verhouding tussen democratie en rechtsstaat, waarover misverstanden en meningsverschillen bestaan. Denkers als Montesquieu hebben zich sceptisch getoond over het belang van democratie. Hedendaagse populisten zijn juist zeer kritisch op de instituties en vertegenwoordigers van de rechtsstaat. Beide denkwijzen zijn volgens Foqué echter gestoeld op een problematisch beeld van wat democratie inhoudt, met alle gevolgen van dien. Vooral de populistische opvatting kan leiden tot een vorm van totalitaire democratie, wat funest is voor de institutionele evenwichten van de rechtsstaat. Democratie en rechtsstaat zijn niet elkaars concurrenten, betoogt Foqué. Zij zijn juist twee kanten van dezelfde medaille.

Klik voor meer informatie hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven