De e-kantonrechter

Delen:

Een digitale procedure gaat partijen in de gelegenheid stellen een geschil in een beveiligde elektronische omgeving aan de kantonrechter voor te leggen. Dat staat in het Jaarplan Rechtspraak 2012 dat staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) deze week aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Het jaarplan wordt opgesteld door de Raad voor de rechtspraak en de gerechten samen.

Toegankelijk

De rechtspraak wil met het project ‘e-kantonrechter’ tegemoetkomen aan de wens in de samenleving tot digitale toegankelijkheid van rechtspraak. Er wordt een digitale procedure ingericht die partijen in de gelegenheid stelt gezamenlijk hun geschil in een beveiligde elektronische omgeving aan de kantonrechter voor te leggen. Deze doet binnen zes weken uitspraak, die digitaal aan partijen wordt bericht. Partijen behouden de mogelijkheid om hun zaak mondeling bij de kantonrechter toe te lichten. De doorlooptijd bedraagt dan acht weken. Beide partijen moeten instemmen met digitale afhandeling van hun zaak door de kantonrechter.

Ontwikkeling

Het komende jaar vindt de technische ontwikkeling plaats en wordt gekeken hoe de nieuwe manier van geschilbeslechting ingang moet krijgen in de samenleving. In 2013 zal het mogelijk zijn om bij de rechtbanken in Rotterdam en Den Bosch daadwerkelijk zaken te voeren via de e-kantonrechter.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven