De Haagse Academie voor Internationaal Recht viert eeuwfeest

De Haagse Academie voor Internationaal Recht, die in het Vredespaleis is gevestigd, viert deze week haar honderdjarig bestaan.

Delen:

Depositphotos_108570026_S-vredespaleis
Het Vredespaleis in Den Haag (foto; Depositphotos)

In bijzijn van internationale gasten, waaronder diplomaten, politici en vooraanstaande juristen op internationaalrechtelijk gebied, wordt stilgestaan bij de prestaties van de afgelopen eeuw en de plannen voor de toekomst. De viering werd op 24 mei geopend met een feestelijke zitting.

Na openingswoorden van Jean-Marc Thouvenin, secretaris-generaal van de Haagse Academie, volgden toespraken van onder meer Peter Tomka, rechter van het Internationaal Gerechtshof, Piet-Hein Donner, minister van staat en voorzitter van de Carnegie-Stichting, en de Haagse burgemeester Jan van Zanen. De plechtigheid werd door meer dan 350 deelnemers bijgewoond, onder wie Joan Donoghue, president van het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties.

Hedendaagse uitdagingen

De viering van het jubileum wordt voortgezet met een tweedaags wetenschappelijk colloquium. Ruim 55 experts zullen spreken over de rol en de taken van het internationaal recht bij hedendaagse uitdagingen zoals onder andere epidemieën, aanspraak op de kosmische ruimte en klimaatverandering. Onder hen onder meer de emeritus hoogleraren Nico Schrijver (Universiteit Leiden, Katharina Boele-Woelki (Universiteit Utrecht) en hoogleraar, advocaat én schrijver Philippe Sands

Tobias Asser

De Haagse Academie is een instituut voor onderwijs en onderzoek op het gebied van internationaal publiek- en privaatrecht. Tijdens de zomer- en wintercursussen worden jaarlijks meer dan duizend toekomstige juristen en diplomaten uit de hele wereld opgeleid. Zij krijgen colleges van hoogleraren uit de hele wereld.
De Nederlandse hoogleraar Tobias Asser, die in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, was een pleitbezorger voor de oprichting van een dergelijk instituut. Hij hielp bij de oprichting van de Academie door een deel van zijn prijzengeld te schenken.
Oorspronkelijk zou de Haagse Academie in 1914 van start gaan, maar de Eerste Wereldoorlog leidde tot uitstel. Uiteindelijk werden op 14 juli 1923 350 studenten (inclusief 35 vrouwen) uit 31 verschillende staten in het Vredespaleis verwelkomd voor de eerste cursussen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven