De huurovereenkomst

Delen:

Van ons appartement op de eerste verdieping zijn we inmiddels verhuisd naar de 20ste in een ander complex. Spiksplinternieuw, met een dubbel trappenhuis voor calamiteiten, zo werd mij verteld. Dat geeft een veilig gevoel…. Het is een mooi complex met meerdere flattorens, dat de naam Dream Town draagt. Wauw! Met drie ingangen (een north gate, een east gate en een south gate) met echte bewakers aan de poort, zoals dat bij een poort hoort, in mooie uniformen en zelfs met iets wat er uit ziet als kogelwerende vesten en bij sommigen zelfs een helm. Ons eerste appartement was ook op een compound, met twee in- en uitgangen, en met een registratie van alle binnenkomende en uitgaande auto’s, maar op de nieuwe compound moet echt iedereen een pasje hebben. Hoe dat moet met bezoek heb ik nog niet ontdekt.

Het aangaan van de huur was een belevenis op zich. Na een gewone eerste bezichtiging en het besluit om de huur aan te gaan, was er een afspraak met de agency en de landlord voor een finale inspectie en ondertekening. In een busje gingen we er heen met maar liefst zes mensen van de agency, mijn secretaresse die de agency had ingehuurd, tolkt en het gehele huurcontract voor mij in het Engels had vertaald en een chauffeur. De inspectie ging prima. De verhuurder zorgde nog voor airco en ging gordijnrails ophangen. De gaspitten moesten nog worden aangesloten. Daarna het invullen van het contract. Een standaardcontract van de stad Beijing. Eerst wordt daarvan een exemplaar met de pen ingevuld. Na akkoord bevinding, en dit proces duurde al gauw een uur, werden er twee nieuwe werknemers bijgehaald. Zij copieerden het eerste ingevulde contract in twee nieuwe formulieren.

Ik heb mij laten uitleggen dat dit zo wel moet omdat de huurovereenkomst formulieren louter op papier ter beschikking worden gesteld en al voor gestempeld zijn. Vervolgens nog met de huurbaas afspraken gemaakt over gas, electra, water, gas, tv en internet. Dat laatste is mijn life line voor Skype, viber, en mail!

Huurcontracten gaan voor een jaar, maar met een clausule van een maand opzegtermijn en een boete van een maand huur bij opzegging binnen het jaar. Kortom, tussentijds opzeggen kost een maand huur.

In mijn oude compound maar ook in deze nieuwe, staan alle flats en woningen noord-zuid, met woonkamers op het zuiden. Zo was de bouw van oudsher, met een dichte muur op het koude noorden en de open kant naar het zonnige zuiden.

En aangezien de zon hier relatief veel schijnt scheelt dat ‘s winters en vooral ook in voor- en najaar als de kachel nog niet aan is en het toch al wel fris is.

De verhuizing was zo gepiept. Een vaste prijs van 200 RMB per rit ( en er bleken twee ritten nodig) en een opslag van 50 voor de wasmachine. Zo’n 50euro voor drie uur werk van drie verhuizers. Niet zo duur.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Ook interessant:

Scroll naar boven