De jurist als verhalenverteller

Delen:

Legal Storytelling Conference, Denver University juli 2011

De Universiteit van Denver, Sturm College of Law, organiseert van 8 tot 10 juli 2011 haar derde congres rond het thema verhalen vertellen: 2011 Applied Legal Storytelling Conference.

Applied Legal Storytelling kijkt naar de rol van verhalen in zowel de juridische praktijk als het juridisch onderwijs.

Het congres belooft innovatieve samenwerking en een boeiende dialoog over het overtuigende gebruik van verhalen in het hele spectrum van juridische praktijkvaardigheden.

Hoe zit het met de Nederlandse juridische verhalen?

Veel advocaten en andere beroepsprocedeerders delen hun processtukken in met een onderdeel ‘feiten’ en een onderdeel ‘recht’. Studenten leren op deze manier naar casus te kijken. Maar uiteindelijk maakt het verhaal het verschil. Het verhaal is de lens waardoor de feiten worden geïnterpreteerd, gepresenteerd, geobserveeerd en gekwalificeerd.

Ook buiten de procespraktijk gaat het om verhalen vertellen. Welk verhaal vertelt u over de belangen van uw client tijdens onderhandelingen? Welk verhaal vertelt u als u het management in uw organisatie adviseert over de implementatie van nieuwe regelgeving? Welk verhaal vertelt u als u een presentatie geeft aan collega’s? Welk verhaal vertelt u als u een uitbreiding van uw opleidingsbudget bepleit? Welk verhaal vertelt u uzelf over uw successen en tegenvallers in uw werk?

Hoe wordt je beter in verhalen vertellen? Een aantal tips:

1. Goed naar de verhalen van uw clienten en collega’s luisteren is een begin. Luister naar de opbouw, de hoofdrolspelers, de dynamiek en het drama.

2. Lees over de opbouw van sterke verhalen, bijvoorbeeld The story factor – Inspiration, Influence and persuasion through the art of storytelling, Annette Simmons

3. Leef u in in de situatie van iemand anders. De Amerikaanse advocaat Gerry Spence schrijft hierover in zijn boek “How to Argue and Win every time”. Hij raadt iedere advocaat aan om regelmatig actief in de schoenen van zijn client te gaan staan. Hij beschrijft dat hij voorafgaand aan onderhandelingen in een letselschadezaak een aantal dagen bij zijn client gaat wonen, om echt te kunnen zien en in detail te kunnen navertellen hoe het is om te leven als zware invalide na een ongeval.

4. Beweeg en loop tien minuten als uw opdrachtgever om te ervaren hoe je anders naar de “werkelijkheid” kijkt als je anders beweegt en een andere rol hebt. Loop door uw kantoor als de 60-jarige financiele admistrateur. Of kijk in de spiegel naar een 45-jarige gescheiden vrouw met vier kinderen. Speel de baas. Of de stagiaire van de baas. Zelfs oefenen met lopen als een man, of lopen als een vrouw maakt een aanzienlijk verschil. Kijk wat u ziet als u om u heen kijkt. Wat springt eruit? Wat vindt deze persoon het belangrijkst?

Pak uw creatieve pen en schrijf uw eigen trilogie: De feiten, het recht en het verhaal.

© Legal Visuals
Reacties en vragen zijn welkom op dit blog of per email sh@legalvisuals.nl

mr. Susanne Hoogwater is een creatieve juriste en informatie-ontwerper.
Zij is eigenaar van www.legalvisuals.nl, www.legalsketchpad.com en www.goodmoodlaw.com. Zij is auteur van ‘Beeldtaal voor Juristen’ en co-auteur van ‘Schrijven in de juridische praktijk’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven