De Nacht van de Rechtsstaat 2011

Delen:

Felix Meritis en FORUM organiseren dit jaar opnieuw de ‘Nacht van de Rechtsstaat’. Politici, beleidsmakers, journalisten, wetenschappers, rechtsgeleerden, filosofen en betrokken burgers gaan hierbij met elkaar in gesprek over de betekenis en inrichting van de rechtsstaat. Het overkoepelende thema dit jaar is de betrokkenheid van de burger bij de rechtsstaat.

Er is toenemende aandacht voor de rechtsstaat als bindend en verbindend principe in de Nederlandse samenleving. Een gemeenschappelijk kader waarbinnen we conflicten kunnen beslechten en spanningen kunnen dempen. Tegelijkertijd wordt getwijfeld aan de verbindende functie en legitimiteit van de rechtsstaat. Sommige burgers ervaren een afstand tot de rechtsstaat en haar instituties en voelen zich niet vertegenwoordigd: een vreemde in eigen land. Ook worden kritische vragen gesteld over de toepassing van rechtsstatelijke principes: worden verschillende bevolkingsgroepen wel gelijk behandeld? Zijn rechters niet bevooroordeeld of te soft? Is er wel genoeg ruimte voor een afwijkende visie op de samenleving?

De Nacht wordt geopend in de Concertzaal door Sadik Harchaoui (jurist en voorzitter van de Raad van Bestuur van FORUM) en Linda Bouws (directeur van Felix Meritis). Daarna zullen onder anderen de volgende sprekers een bijdrage leveren aan het debat: Piet Hein Donner (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Eberhard van der Laan (burgemeester van Amsterdam), Inez Weski (advocaat), Willem van Bennekom (oud-rechter) en Wibren van der Burg (hoogleraar rechtsfilosofie en rechtstheorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam).

De Nacht van de Rechtsstaat vindt plaats op vrijdag 25 november van 20.00 tot 2.00 uur in het Felix Meritis te Amsterdam. Toegang: tien euro.

Klik voor meer informatie hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven