De Nederlandse rechter en Europees recht

Delen:

Wat doet de Nederlandse rechter met het Europese recht? Die vraag staat centraal tijdens de eerste gezamenlijke themadag van de Kenniscentra van de Rechtspraak en SSR (het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht). De dag wordt georganiseerd op vrijdag 9 november in Media Plaza in Utrecht.

Rode draad van de themadag vormt het Europese recht. Een rechtsgebied dat van belang is voor alle betrokken organisatoren: Kenniscentrum Cybercrime, Kenniscentrum Economisch Strafrecht Arnhem, Kenniscentrum Financieel en economisch recht, Kenniscentrum Fraude, Kenniscentrum Milieu en Gezondheid, Kenniscentrum Verzekeringsrecht en SSR.

Herman van Harten (universitair docent UU) en René Barents (rechter in het Gerecht voor ambtenarenzaken van de Europese Unie in Luxemburg) zullen spreken over de autonomie van de Nederlandse rechter in het Europese recht en de verhouding Hof van Justitie – nationale rechter. Na deze inleidingen zal een aantal personen uit de Nederlandse rechtspraak hierop een reactie geven.

Het middagprogramma bestaat uit een viertal parallelle sessies, toegespitst op de voor de Kenniscentra specifieke terreinen zoals: de positie van het verkeersslachtoffer in Europa, de verhouding tussen het Europese en nationale recht op gebied van flora en fauna en natuurbescherming, opsporingsonderzoek naar skimmers en harmonisering en handhaving van de financiële markten in Europa. Tijdens deze sessies worden de deelnemers geïnformeerd over de invloed en betekenis van het Europese recht, de doorwerking daarvan in de Nederlandse rechtsorde en de toepassing door de Nederlandse rechter op deze gebieden.

Ter gelegenheid van de themadag verschijnt er een boek getiteld ‘Toepassing van Europees Recht. Wat doet de Nederlandse rechter met het Europese recht?’. Dit boek wordt gepresenteerd en verstrekt aan de deelnemers.

Klik voor meer informatie en aanmelding hier.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven