De nieuwe minister van J&V zal niet vastlopen in ambtelijke bureaucratie

Weet u waar de afkorting AIRS voor staat? Of DFB&C? BIM? De nieuwe bewindslieden Justitie & Veiligheid weten dit allemaal nu vast wel. Bij hun aantreden kregen zij het Introductiedossier Justitie & Veiligheid – waarin de complete organisatie, taken, bevoegdheden en hogere ambtenaren van het departement staan.

Delen:

Nieuwe minister van J&V zal niet vastlopen in ambtelijke bureaucratie - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Secretaris-Generaal Dick Schoof spreekt over een ‘overzichtelijk beeld’ – en daar heeft hij in feite gelijk in. Tegelijkertijd is de JenV-organisatie voor buitenstaanders ondoorgrondelijk en laat zien hoe de ambtelijke bureaucratie er uitziet. Het boekwerk, 191 pagina’s dik, toont daarmee de complexiteit van het ministerie, met honderden raden en onderraden, directoraten, directies en onderdirecties, ministeriële en andere commissies, programma’s, taskforces, portefeuilles, teams, stafbureaus, diensten en projectorganisaties.

Sturingsmodel

Het document legt uit wat de ministerstaf is en waarover die overlegt, hoe de begroting eruit ziet, hoe de begrotingsprocedure verloopt en wat de rol is van de minister van Financiën. Het grootste deel van het document gaat over het sturingsmodel van JenV, wat van toepassing is op 25 ‘taakorganisaties’, die weer drie ‘rollen’ kennen. Zo is er het SG-cluster, waaronder weer zeven directeuren vallen.

Smoelenboek

Daarmee is het Introductiedossier ook een smoelenboek, want iedere hogere ambtenaar staat er in, met foto en academische titel – en wat ze doen en waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Deze mensen zitten bij het Bureau Adviescollege Verloftoetsingen tbs, Directie Bestuursondersteuning of de Projectorganisatie COVID-19 – of een paar honderd andere organen.

Doorploegen

U kunt ook lezen wat de Afdeling Internationale aangelegenheden en Rechtshulp in Strafzaken (AIRS) doet, de Directie Financiën, Bedrijfsvoering & Controle (DFB&C) en Bureau Internationaal Migratiebeleid. Na het doorploegen weet u evenveel als minister Dilan Yesilgöz, minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) – ervan uitgaande dat zij het hebben gelezen.

Het volledige Introductiedocument kunt u hier lezen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven