De Raad van State als lichtkunstwerk

Wie Paleis Kneuterdijk eens in een ander licht wil zien, doet er goed aan om deze week langs de werkplek van de Raad van State te wandelen. Het historische gebouw is namelijk onderdeel van kunstproject The Hague Highlights.

Delen:

Depositphotos_330178398_S-947ba8a2
foto: Depositphotos

The Hague Highlights is een initiatief dat nu al een aantal jaren bijzondere plekken in het centrum van Den Haag op artistieke wijze verlicht. Ook de Gevangenpoort, de Hofvijver en het Lange Voorhout zullen dit jaar in het (avond)zonnetje worden gezet. In eerdere edities werden projecties geworpen op onder meer de Ridderzaal, het Mauritshuis en het Kurhaus. Wie alle lichtinstallaties uitgebreid wil bekijken, trekt voor een wandeling door het centrum van de hofstad zo’n drie kwartier uit.

Vinkentouw

Het lichtkunstwerk dat de gevel van de belangrijkste regeringsadviseur annex bestuursrechter siert, is een beeltenis van een vogel getiteld A thin line van Titia Ex. Het beeld van de in Amsterdam werkende kunstenares verwijst naar de vermoedelijke etymologische oorsprong van Paleis Kneuterdijk: ‘kneuteren’. Dat is het gebruik van lokvogels bij het vangen van vinken, een kennelijk veel beoefende bezigheid op de Kneuterdijk in de zestiende eeuw. Het daarbij benodigde touw herkennen we nog in de uitdrukking ‘op het vinkentouw zitten’.

Knoeterdyck

In de Haagse archieven is een vermelding van de ‘Knoeterdyck’ te vinden die teruggaat tot 1539. Het paleis verrees  in 1717 en herbergde door de jaren vele bewoners c.q. gebruikers, zoals de Oranjes en het ministerie van Financiën. De Raad van State is er, met een onderbreking tussen 2008 en 2011 wegens verbouwing, gevestigd sinds 1983. De Raad zelf  is overigens nog ouder dan zijn onderkomen: het adviesorgaan werd in 1531 ingesteld door Karel V.

A thin line is van 23 tot en met 27 februari tussen 18:00 en 23:00 uur te bewonderen op de Kneuterdijk 22 te Den Haag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven