De rechtbank komt naar u toe (deze zomer)

Delen:

Een geschil over een boom in de tuin van de buren, de terugvordering van betalingen aan een zoon en een aansprakelijkstelling van de gemeente wegens het onvoldoende verwijderen van eikenprocessierupsen. Dat zijn de eerste zaken die zijn aangemeld bij de Overijsselse Overlegrechter: een goedkope, snelle en laagdrempelige voorziening die vanaf 1 juli beschikbaar is.

Advocaten, wijkagenten, buurtbemiddelaars, mediators en medewerkers van woningcorporaties en gemeentes zijn al enthousiast. Dat merkte ik begin deze maand, toen de rechtbank de nieuwe voorziening in Enschede presenteerde. De buurtbemiddelaars vertelden daar dat ze behoefte hebben aan deze laagdrempelige en snelle vorm van rechtspraak. Een rechter die of met partijen tot een oplossing komt, of een vlotte beslissing neemt op een onderdeel van het conflict, waarna de buurtbemiddelaar en beide partijen weer verder kunnen.

Het initiatief voor de Overijsselse Overlegrechter komt overeen met vergelijkbare initiatieven in Rotterdam en Den Haag. Helder is dat de rechtspraak daarmee tegemoet wil komen aan een breed gevoelde maatschappelijke behoefte aan snelle en toegankelijke rechtspraak. Via rechtspraak.nl vinden partijen de weg naar hun overleg met de rechter. De zittingen zijn in de rechtbank of op locatie. Dat heeft bijvoorbeeld meerwaarde bij burengeschillen of bouwzaken en in dat geval komt de overlegrechter naar de partijen toe.

Of de Overijsselse Overlegrechter een blijvertje is, moet de toekomst uitwijzen. Het is namelijk een proef. De mate waarin de Overijsselse Overlegrechter – en de collega’s elders in het land – worden ingeschakeld, bepaalt onder andere of deze nieuwe vorm van rechtspraak vele zomers lang naar u toe zal komen. Deze zomer zullen we dat in ieder geval uit volle overtuiging doen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven