De rechtspraak heeft (g)een slechte reputatie

Delen:

Over het algemeen is de gemiddelde burger niet ontevreden over de rechtspraak. Dat blijkt uit een onderzoek naar de reputatie van de rechtspraak dat hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen van de Universiteit Tilburg afgelopen donderdag presenteerde tijdens de eerste Dag van de Rechtspraak. Eerder die dag zei Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, nog dat de rechtspraak juist een slechte reputatie heeft. Wat overigens volgens hem volledig onterecht is.

Van den Emster vertelde over zijn eigen ervaringen met de rechtspraak. Ervaringen die hij opdeed in zijn functie als rechter maar ook ervaringen die hij als burger opdeed. De rechtspraak heeft, volgens Van den Emster, een slechte reputatie in Nederland. Men (lees: de gemiddelde Nederlander) zou vinden dat procedures teveel tijd in beslag nemen en dat de rechter te soft is in het bestraffen van criminaliteit. Die slechte reputatie is volledig onterecht, stelt Van den Emster. Procedures nemen vandaag de dag lang niet zoveel tijd meer in beslag als een paar jaar geleden en voor wat betreft de hoogte van de straffen geldt dat Nederland inmiddels behoort tot de Europese top.

Volgens Frissen valt het allemaal wel mee en doet de rechtspraak het best goed bij het publiek. Hij hield deze keer de jaarlijkse rechtspraaklezing waarin hij de resultaten van het onderzoek naar de reputatie van de rechtspraak presenteerde. De Raad voor de rechtspraak vroeg de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, waar Frissen bestuursvoorzitter is, onderzoek te doen naar de beeldvorming over de rechtspraak. Het onderzoek werd gehouden onder burgers, publieke opinieleiders, politici, politie en justitie, advocatuur en leden van de pers. Het blijkt dat men over het algemeen niet ontevreden is over de rechtspraak. Sterker nog, het grootste deel van de ondervraagden geeft de rechtspraak in Nederland een dikke voldoende! De slechte reputatie zou vooral veroorzaakt worden door berichten in de media, die (vaak) gebaseerd zijn op onjuiste en onvolledige informatie. De enige groep waarvan uit het onderzoek is gebleken dat zij daadwerkelijk minder tevreden zijn, zijn politie en justitie. Volgens Frissen niet zo vreemd, omdat dit de groep is die het vaakst met de rechtspraak te maken heeft.

‘De gewone mens’

De lezing werd gevolgd door een debat, onder leiding van Max van Weezel (socioloog, politicoloog en journalist) waarin werd gereageerd op de resultaten van het onderzoek en waarbij in discussie werd gegaan over de vraag hoe de rechtspraak af kan komen van haar slechte reputatie. En of meer openheid en inzicht in procedures kan bijdragen aan een beter imago. Alhoewel de deelnemers verschillende meningen toegedaan waren, kwam het helaas niet tot een verhitte discussie. Arthur Docters van Leeuwen en Hoge Raads-lid Willem van Schendel zijn vooral van mening dat er de nodige afstand bewaard dient te worden tot de rechtspraak. Rechtspreken is volgens hen een verheven beroep, dus niet voor ‘de gewone mens’. Ook Hermine Voûte, advocaat en oud-lid van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten, is deze mening toegedaan. Wanneer ‘de gewone mens’ teveel betrokken wordt bij de rechtspraak zal zij haar gezag verliezen, aldus Voûte. Saskia Belleman, rechtbankverslaggever voor De Telegraaf en fervent Twitteraar (@SaskiaBelleman), verzet zich tegen deze gedachte. Zij vindt dat ‘de gewone mens’ juist  meer betrokken dient te worden bij procedures en dat, voornamelijk via de media, meer inzicht moet worden gegeven in de rechtspraak. Ook Frissen is van mening dat de rechtspraak zich niet kan onttrekken aan de media. Recht is openbaar en de rechtspraak moet daarom meedoen aan alle soorten media, dus ook bijvoorbeeld social media, zo stelt hij.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven