De Rechtspraak organiseert SummerCourt 09

Delen:

Willem NijkerkDe Rechtspraak geeft deze zomer twintig getalenteerde rechtstudenten de kans om een flinke kijk in de keuken te nemen. Onder de titel SummerCourt 09 mogen deze studenten begin juli een week meelopen met rechters en officieren bij de rechtbank Utrecht. Volgens Willem Nijkerk, officier van justitie en teamleider bij het arrondissementsparket Utrecht kunnen de deelnemers op die manier beter ondervinden wat het beroep van rechter of officier van justitie precies inhoudt: “Dat kan pas echt in de hectiek van de praktijk. Dilemma’s wegen en snel de goede beslissingen nemen. Meedenken en doen, bijvoorbeeld door ook aan vonnissen of requisitoirs te werken. Een meer confronterende introductie in het beroep van rechter en officier van justitie is niet mogelijk.”

Achtergrond voor dit initiatief is het dreigend tekort aan officieren en rechters. Nijkerk: "Wat wij merken is dat als mensen de gelegenheid hebben gekregen een kijkje achter de schermen te nemen, het pas echt duidelijk is hoe interessant en fascinerend dit werk is."

De deelnemers aan SummerCourt volgen een interactief programma achter de schermen van de rechtbank en krijgen een grondige introductie in het vak van rechter en officier van justitie. Ze zullen echte zaken bijwonen en daarover van gedachten wisselen met de rechters en officieren van justitie. Maar ook speeddaten en dineren met grote namen uit de magistratuur staan op het programma. Zo kunnen de studenten zichzelf profileren onder de professionals uit het vakgebied en hen persoonlijk leren kennen. De week wordt begonnen met een beëdiging van de deelnemers als griffier, onder meer om de vertrouwelijkheid van de informatie die ze zullen krijgen te bewerkstelligen.

Volgens Nijkerk zal er bij de selectie van de deelnemers niet worden geprobeerd eventuele demografische scheefgroei bij de Rechtspraak te corrigeren: "Nee, wij willen gewoon de beste studenten. Liefst bachelorstudenten, omdat die dan eventueel op basis van hun ervaringen hun master nog kunnen aanpassen. Maar masterstudenten zijn vanzelfsprekend ook welkom. We zullen op basis van cv’s en brieven een eerste selectie maken en vervolgens zo’n 50 studenten voor een gesprek uitnodigen. Daar komen dan de 20 gelukkigen uitrollen".

Uiteraard hoopt Nijkerk dat de 20 studenten die meedoen aan Summercourt voor een carrière bij de Rechtspraak zullen kiezen, maar minstens zo belangrijk vindt hij dat door een ‘hoort zegt het voort’ effect de Rechtspraak voor veel meer studenten een aantrekkelijker optie wordt. "We doen nu al heel veel aan voorlichting, gastcolleges, open dagen, beurzen, en ga maar door, maar onze hoop en verwachting is dat als we de mensen echt onderdompelen, het rendement daarvan veel groter zal zijn. "

De inschrijving loopt tot 8 mei. Meer informatie www.SummerCourt2009.nl.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven