De toekomst voor gerechten in Den Haag en daarbuiten

Delen:

Hoogleraar Maurits Barendrecht houdt op 27 september zijn inaugurele rede met de titel ‘Courts, Competition and Innovation’. Barendrecht zal laten zien op welke onverwachte manieren gerechten te maken krijgen met concurrentie. Maar ook welke innovaties binnen gerechten tot stand komen en wat rechtspraak kan leren van andere verantwoordings- en geschilbeslechtingsmechanismen.

Barendrecht is gasthoogleraar ‘Hague Visiting Professor on the Rule of Law’ bij HiiL, hoogleraar Privaatrecht en Conflictsystemen bij de Universiteit van Tilburg en bestuursvoorzitter van Innovating Justice, Platform for Rule of Law solutions. Barendrecht is gespecialiseerd in de werking van conflictoplossingsystemen. Zijn onderzoek richt zich onder meer op het meetbaar maken van rechtvaardigheid en op de mogelijkheden om interventies in conflicten ‘evidence based’ te maken. Daarbij kan de medische sector een voorbeeld zijn. Voorts is er in zijn onderzoek veel aandacht voor de effecten van financieringsmodellen van advocaten en gerechten op de rechtspleging.

Barendrecht: “Traditionele leerprocessen in het rechtssysteem zijn afhankelijk van hoger beroep en cassatie door hoogste rechters. Deze procedures nemen soms jaren in beslag; als de uitslag bij de Hoge Raad bekend wordt, is de zaak al vergeten. Een sneller feedbacksysteem is van belang”.

Na de inaugurele rede volgt een paneldebat, onder leiding van NRC journalist Folkert Jensma. Barendrecht bespreekt de spanning tussen de korte termijn druk van het moeten beslissen van zaken en de noodzaak om te innoveren met Judge Bruno Cathala (President Tribunal de Grande Instance, Frankrijk; voormalig eerste secretaris, Internationaal Strafhof) en Jeroen Brouwer (oud-deken van de Nederlandse Orde van Advocaten en medevormgever van de advocatuur bij het Internationale Strafhof). Daarnaast behandelen zij de vraag of de voorwaarden voor innovatie in de rechtspraak versterkt kunnen worden. Hoe kan het aantrekkelijk worden voor gerechten om ideeën, processen en diensten van buiten de juridische sector te integreren? Of zelfs van buiten in te kopen?

De rede vindt plaats in de Paleiskerk te Den Haag en is georganiseerd door Hague Institute for the Internationalisation of Law (HiiL).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven