De verkoop van Circuit Park Zandvoort

Delen:

Na een periode van 27 jaar heeft het Circuit Park Zandvoort een nieuwe eigenaar. Chapman Andretti partners, opgericht door Menno de Jong en Bernhard van Oranje, neemt het stokje over van de huidige directeur en grootaandeelhouder Hans Ernst. Het bedrijf wordt met deze overname eigenaar van Circuit Park Zandvoort BV ofwel het circuit en de opstallen. Het circuit blijft hiermee in handen van liefhebbers van de autosport die benadrukken in de toekomst het volledige potentieel van het Circuit Park te willen benutten.

Adviseurs Chapman Andretti Partners (Menno de Jong, Bernhard van Oranje):
NautaDutilh (Gaike Dalenoord, Jacqueline Clement, Jules van de Winckel, Gijs ter Braak, Anne-Marie Klijn, Berend Haagen)

Adviseurs Circuit Park Zandvoort BV:
Baker & McKenzie (Kuif Klein Wassink, Laurens Linnewiel, Aad Bos, Cynthia de Witt Wijnen, Marcel Janssen, Marnix Veldhuijzen, Ilya Hoekerd), Rembrandt Mergers & Acquisitions (Ferdi Kramer, Dennis van de Kamp)

Gaike Dalenoord, dealmaker  voor NautaDutilh: “’Met vrienden werken aan de koop van een racecircuit, dat komt toch rechtstreeks uit een jongensdroom? Menno de Jong en ik waren klasgenoten op de middelbare school. Bernhard leerden we in 1989 in Groningen kennen waar we alle drie studeerden. We zien elkaar nog heel regelmatig, zo ook toen deze deal aan de orde kwam. Tijdens de verkennende gesprekken werd Bernhard tot ieders grote schrik overvallen door een ernstige ziekte, lymfklierkanker. De verkoper is in die periode heel loyaal geweest en heeft gewacht. Bernhard is gelukkig weer helemaal hersteld, by far het beste moment tijdens de deal.
Of ik zelf nog een rondje op het circuit gemaakt heb? Helaas, ik heb zelf nog geen racelicentie.
Terug naar M&A, zijn onze verwachtingen voor het komende jaar wisselend. De beurs is erg volatiel en dat werkt niet mee. Partijen worden dan vaak afwachtender en koop- en verkoopprocessen duren dan vooral langer. In de mid-market, met name ook de private equity gerelateerde, zit eigenlijk altijd wel potentie. De rente is historisch laag en we zien tegelijk veel kapitaal dat wacht om geïnvesteerd te worden. Keerzijde van die medaille is dat potentiële kopers met elkaar gaan concurreren en dat de prijzen zo steeds verder worden opgedreven. Dat fenomeen kan weer verlammend werken omdat kopers er verstandig aan denken te doen om toch maar af te wachten. Lastig dus om een heel jaar vooruit te kijken, maar om er toch een uitspraak over te doen: ik ben van nature positief ingesteld en heb er dus alle vertrouwen in dat we eind 2016 weer op een heel mooi M&A jaar kunnen terugkijken.”

Kuif Klein Wassink, dealmaker voor Baker & McKenzie: “Circuit Park Zandvoort is een icoon met een lange historie. Het informatiememorandum zat vol met oude foto’s en geschiedenis en las als een jongensboek. Dan begint een deal al extra goed. Natuurlijk is elke deal een belevenis op zich en biedt een kijkje in de keuken van een onderneming, maar deze keer was het tegelijkertijd een transactie tussen liefhebbers met een passie voor de racesport die elkaar al lang en goed kennen. Tijdens het bijzondere proces hebben de koper en verkoper zich ook echt als gentlemen opgesteld.
Ik vond het een mooie deal om over te mogen adviseren en kijk er met plezier op terug. Sowieso al geweldig om tijdens de dag van de closing het circuit zelf van dichtbij te beleven vanuit de Paddock. Op die dag bleek nogmaals dat het stokje werd doorgegeven aan ware liefhebbers van de racesport met enthousiaste toekomstplannen voor deze iconische asset.
Qua M&A-activiteit zijn we positief. Naast acquisities door private equity partijen verwachten we dat ook acquisities door strategische partijen zullen aanhouden en zij in veilingprocessen met private equity zullen blijven concurreren. Wel zagen we in het eerste kwartaal van dit jaar dat partijen terughoudender opereren en zich lang niet altijd houden aan het strakke spoorboekje van veilingprocessen. We verwachten dat dat ook nog zo blijft in het tweede kwartaal. We gaan er vanuit dat de terughoudendheid in de tweede helft van 2016 wordt goedgemaakt; er zijn immers nog steeds erg goede mogelijkheden voor het aantrekken van acquisitiefinanciering.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven