Debiteurenrisico wordt advocaten te groot

Delen:

Steeds meer advocaten zijn bang dat de door hen voorgeschoten griffierechten niet door hun cliënten zullen worden terugbetaald. Reden hiervoor is het wetsvoorstel tot verhoging van de griffierechten waarover de Tweede Kamer zich momenteel buigt. Sommigen zeggen daarom hun rekening-courant bij de gerechten op of dreigen dit te doen, met meer niet-ontvankelijkheidsverklaringen tot gevolg.

Dit probleem signaleert Ben Beelaard, advocaat bij Beelaard Breetveld en lid van het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten. Het merendeel van de advocaten heeft op dit moment een rekening-courant bij een of meerdere rechtbanken. Bij het begin van een procedure schrijft het betreffende gerecht direct de griffierechten daarvoor van deze rekening af. Dat is een efficiënte werkwijze die bovendien niet-ontvankelijkheidsverklaringen voorkomt.

Beelaard: “De advocaat draagt het volledige risico. Hij betaalt en moet vervolgens dat geld zien terug te krijgen van de cliënt. Dat is tot nu toe geen groot probleem geweest, maar dat zal anders worden bij invoering van het kostendekkende griffiestelsel. Vooral bij de kleine tot middelgrote kantoren kan dit tot problemen leiden. Zij zullen een veel groter risico lopen dat ze met ongeïnde gelden blijven zitten. Zeker als het gaat om toevoegingszaken. Advocaten die dat risico niet meer kunnen of willen dragen, zeggen daarom hun rekening-courant op. Hun cliënten moeten dus zelf én op tijd gaan betalen. Ik vrees dat daardoor het aantal beslissingen tot niet-ontvankelijkheid zal toenemen.”

Beelaard heeft zelf nog niet overwogen zijn rekening-courant op te zeggen, maar geeft wel aan dat het een mogelijke maatregel is als de risico’s te groot worden. “Eigen bijdragen schieten wij ook vaak voor. Hiermee zijn forse bedragen gemoeid. Op jaarbasis staat er bij ons kantoor wel een paar ton aan eigen bijdragen open. Sommige cliënten kunnen het gewoon niet betalen. Soms neem je dat voor je eigen rekening, maar als daar ook nog eens griffierechten bijkomen, kan het op een gegeven moment een onhoudbare situatie worden.”

Overigens heeft de Rechtspraak juist onlangs besloten de inning van griffierechten te centraliseren. Dat zal tot gevolg hebben dat de lokale rekening-courantovereenkomsten met de gerechten komen te vervallen en dat daarvoor een landelijke rekening-courantovereenkomst in de plaats komt. De invoering zal in de loop van 2012 plaatsvinden. De inning zal worden uitgevoerd door het Landelijk Dienstencentrum Rechtspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven