Decaan komt aan in Beijing

Delen:

De China EU School of Law (CESL: www.cesl.edu.cn) is een door de EU gesponsord project van Europese en Chinese rechtenfaculteiten. CESL is gevestigd in Beijing en biedt een masterprogramma aan, geeft beroepsopleidingen voor rechters en OM, en verzorgt onderzoek over Europees recht, internationaal recht, rechtsvergelijking en op het snijvlak van Chinees en Europees recht.

Om werk te maken van een eerste verlenging (nadat de eerste vijf jaren zijn verlopen) en met de EU te werken aan een volgende nieuwe termijn, ben ik aangesteld als European co- Dean, naast de eveneens aanwezige Chinese co- Dean.

Dat betekent bagage inpakken en op naar Beijing. Na aankomst melden bij de politie, teneinde rechtmatig in het gehuurde appartement te kunnen wonen. Maar daartoe moest ik de id van de verhuurder weten, en die wist ik niet. Onder de mededeling dat ik mij echt op straffe van een boete binnen 24 uur moest melden mochten we weer gaan. Het appartement was warm, met centrale district verwarming, die medio november aangaat en op 16 maart weer uitgaat. Of de buitentemperatur zich ook aan die ijzeren regels houdt is twijfelachtig.

Alledaagse zaken regelen kost tijd. Waar moet je bijvoorbeeld regelen dat het internet wordt ingesloten. Bij China telecom: maar waar zit die zaak. Chinees lezen op de gevels is mij nog niet echt gegeven. Met wat hulp is ook dat gelukt, en na betaling was internet binnen no time geregeld. Dat heb ik thuis wel eens anders meegemaakt.

Op het werk kwam het leven langzaam op gang. Deze week komt men terug van het spring festival, of te wel het Chinese nieuwjaar. Nu leven we in het jaar van de slang. De EU missie was echter al volop in business. Mijn eerste werkdag, de maandag na mijn aankomst, leidde naar de EU voor een gesprek over de verlenging van het project en de daarop volgende tweede en laatste? door de EU gefinancierde fase. Het perspectief is om daarna zelf supporting te zijn. Dat zal nog veel voeten in de aarde hebben omdat hier de wereld iets anders in elkaar steekt. Bedrijfsmatig werken is hier iets anders, er zijn nu eenmaal veel arbeidskrachten en ze zijn niet zo duur. Nadenken over het aanboren van markten voor juridische opleidingen en cursussen en contractonderzoek is eveneens een grote stap.

Op woensdag alweer naar de EU om verder te brainstormen en analyses te maken van toekomstmogelijkheden. Ditmaal met een vertegenwoordigster van het Chinese ministerie van handel. Met de afspraak om binnenkort verder te praten in aanwezigheid van het ministerie van onderwijs en andere betrokkenen. Zoveel is helder, de ministeries zijn groot, de cultuurverschillen en schotten tussen de ministeries en tussen afdelingen daarvan eveneens. Er zijn, ook binnen de universiteit waar wij bij zijn aangesloten, veel procedures en stempels en toestemmingen. Dat is wel even wennen.

Tussendoor aan mijn Nederlandse Email gewekt, want die gaat gewoon door, en aan het businessplan voor CESLvoor de komende jaren.

En de lucht in Beijing. Zo met de neus was het vandaag en afgelopen zondag niet zo best. Bewolkt en weinig wind, dus dan blijft alles hangen. Mijn vrouw deed het denken aan haar jeugd in de buurt van Pernis! Begin van de week was het strak blauwe lucht, zon, erg koud, en een noordenwind, en aangezien wij net iets ten noorden van down town Beijing zitten, woei het schoon. Maar gezond, zou ik het niet willen noemen. Dat geldt ook aandacht voor voedsel en sjouwen met flessen water om in te koken en om te drinken. Voedselveiligheid is echt een issue. Binnenlandse producten en vis kunnen van alles en nog wat bevatten wat je niet echt wilt weten. Importproducten doen het dus voor wie het kan betalen goed.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven