Deepfake ACM-voorzitter: advocaat moet belang cliënt minder centraal stellen

ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep roept in een video advocaten op om het belang van hun cliënten voortaan minder centraal te stellen. Ook mogen ze best eens wat minder zand in de raderen strooien en zich nederiger opstellen. Deze bijzondere kerstboodschap is echter niet afkomstig van de Autoriteit Consument & Markt, het is een ludieke deepfake video van Maverick Advocaten.

Delen:

Deepfake ACM-voorzitter- advocaat moet belang cliënt minder centraal stellen

“Advocaten dragen argumenten aan die wij liever niet horen”, aldus de gedeepfakete Snoep in de video. “Ze zeuren over mensenrechten, doen onaardig en dreigen zelfs met rechtszaken, en erger: vaak met succes ook, waardoor ons werk steeds voor niets is. Dit is irritant, inefficiënt en moet stoppen.”
De eerste twintig seconden van de video zijn behoorlijk echt, al is het kerstboompje op de achtergrond wel wat sneu. Maar zodra ‘Martijn Snoep’ zich begint te beklagen over advocaten, merk je dat er iets niet klopt.

Achterliggende gedachte

“Dat is precies de bedoeling”, zegt advocaat Martijn van de Hel. Hij en zijn collega’s van mededingingsrechtkantoor Maverick hebben ongelooflijk veel lol gehad bij het maken van de video. Van de Hel vertelt dat de video hoofdzakelijk als grap is bedoeld, maar dat er wel een gedachte achter zit. “Martijn Snoep heeft op congressen wel eens geprobeerd het debat over hoe de ACM en advocatuur met elkaar moeten omgaan aan te zwengelen. En vorig jaar verdedigde hij tijdens een debat de stelling dat advocaten geen zand in de raderen moeten strooien. Daar wilden we graag iets mee doen. Het is natuurlijk belangrijk om de relatie tussen advocatuur en de ACM goed te houden. Niet te veel op de man spelen bijvoorbeeld, daar heeft Snoep zeker een punt. Maar aan de andere kant is het wél onze taak als advocaat om voor onze cliënten op te komen en te reageren als er iets gebeurt.”

Humor

Maverick heeft de video op verschillende social media gepost; volgende week zullen ze op hun site een blog zetten om de achtergrond ervan uit te leggen. Van de Hel vermoedt dat Snoep de humor van de video wel kan inzien. “Hij houdt wel van cabaret en grappen.”

De ACM heeft desgevraagd geen behoefte om te reageren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven