Dekenklacht tegen De Haan Advocaten

Delen:

De deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland heeft tegen De Haan Advocaten een klacht ingediend wegens overtreding van het verbod op resultaatsafhankelijke beloning. Deken Rob Geene heeft bezwaar tegen de constructie die het advocatenkantoor gebruikt om gedupeerden van de aardbevingen te helpen.

De Haan heeft de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) opgericht, waarbij zich inmiddels 3.500 mensen uit het aardbevingsgebied hebben aangemeld. Namens de deelnemers probeert het advocatenkantoor materiële en immateriële schade door de NAM vergoed te krijgen.

Deelnemers betalen eenmalig honderd euro. Als de NAM uitbetaalt, moeten de cliënten een succesfee van vijf tot tien procent van het bedrag afdragen aan De Haan Advocaten. Volgens de deken is die fee in strijd met de gedragsregel die voorschrijft dat de beloning van de advocaat niet afhankelijk mag zijn van het behaalde resultaat.  De Raad van Discipline behandelt het bezwaar half januari.

De Haan Advocaten zegt dat de constructie in overeenstemming is met de gedragsregels. Advocaat Winfryd de Haan beroept zich op de uitspraak van het Hof van Discipline (beslissing 2474 van 9 februari 1998) die geoordeeld heeft dat een succesfee geoorloofd kan zijn. “Bovendien heeft de rechtbank de stichting goedgekeurd tijdens de procedure tegen de NAM,” zegt De Haan.

Hij noemt het opmerkelijk dat de deken nu pas met dit bezwaar komt. De stichting bestaat al sinds april 2013. De Haan zegt dat het om een onafhankelijke stichting gaat die geen baat heeft bij de uitkomst van de procedure. De Haan wijst erop dat dankzij de stichting ook de kleine particulier kan procederen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven