Juridisch nieuws

Dekens: in 2018 meer structuur in het toezicht

Meer structuur in het toezicht
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabat

Advocaten hebben in 2018 te maken gekregen met ‘risicogestuurd toezicht’ op hun werk. Ook is de harmonisering van het toezicht en klachtbehandeling verder doorgevoerd.

Door informatie zoals kantoorgegevens, klachten en signalen te bundelen en op te slaan in een gezamenlijk digitaal systeem (Amadeus), wordt het voor de dekens gemakkelijker om in beeld te krijgen welke advocaten of kantoren in de toekomst een probleem zouden kunnen krijgen. Het toezicht wordt zo steeds meer omvattend en fijnmaziger, omdat er een algoritme is dat op risico’s scant. Uit die analyse kunnen rode vlaggen volgen, wat reden is voor de deken om nader onderzoek te doen. Ook signalen uit bijvoorbeeld het reguliere overleg tussen de dekens en de presidenten van de rechtbanken worden hierbij betrokken.

Een ander belangrijk thema in 2018 was de verdere harmonisering van het toezicht. Elke advocaat in Nederland moet zich aan dezelfde regels houden. Daarom werken de elf dekens op steeds meer gebieden met gestandaardiseerde vragenlijsten, bijvoorbeeld voor de Centrale Controle op de Verordening en de kantoorbezoeken.

Dit jaar is ook voor het eerst alle verantwoording over het toezicht op de advocatuur in één jaarverslag gebundeld. Daaruit blijkt onder andere dat er in 2018 2300 klachten tegen advocaten zijn ingediend, waarvan 400 over de kwaliteit van de dienstverlening. Ook in 2018 is ongeveer tien procent van de kantoren door een deken bezocht. In totaal legden zij 566 kantoorbezoeken af.

 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures