Dekker bezorgd over digitalisering

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Sander Dekker
Sander Dekker. Foto: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Minister Dekker (Justitie en Veiligheid) is bezorgd over de digitalisering van de rechtspraak. “Ik vind het zorgelijk dat de IT-productkeuze en de architectuur van KEI moeten worden herzien,” schrijft de minister voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister reageert daarmee op de zevende voortgangsrapportage over het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) van de Rechtspraak. Uit die rapportage blijkt onder meer dat de digitalisering van de rechtspraak veel duurder wordt dan verwacht en dat de invoering forse vertraging oploopt. Het rapport wijst uit dat de Rechtspraak andere IT-producten en een andere IT-architectuur nodig heeft om de digitalisering te laten slagen.

Kostenstijging

Door de kostenstijging en de vertraging komt de digitalisering ernstig in het gedrang. Voor handelsvorderingen vanaf 25.000 euro is digitaal procederen sinds 1 september 2017 verplicht in de arrondissementen Gelderland en Midden-Nederland. Op 1 april van dit jaar zou de landelijke uitrol volgen, maar dat wordt niet gehaald. Ook de digitalisering van bestuursrecht loopt aanzienlijke vertraging op.

Door alle problemen zit de Rechtspraak met een gat van 20 miljoen euro in de begroting. Daarover wordt overleg gevoerd met het ministerie. De minister zegt in zijn brief dat het tekort kan worden opgelost door inzet van reserves.

Deze week luidde de Centrale Ondernemingsraad van de Raad van de rechtspraak de noodklok over de digitalisering.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top