Dekker haalt uit naar e-Court

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Sander Dekker
Sander Dekker. Foto: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

In beantwoording op kamervragen stelt minister Sander Dekker voor Rechtbescherming dat gerechtsdeurwaarders de kosten van de oproeping per exploot niet in rekening mogen brengen bij de debiteur als deze door arbitrage-instelling e-Court tot betaling van een vordering is veroordeeld.

De minister stelt dat de oproeping van gedaagden voor arbitrage-instelling e-Court niet aangemerkt kan worden als een ambtshandeling. Dientengevolge mogen gerechtsdeurwaarders de kosten van het exploot (inclusief salaris circa 110 euro) niet in rekening brengen bij de verwerende partijen.

De afgelopen jaren is dit in tienduizenden gevallen gebeurd. Alleen deurwaardersorganisatie GGN, zou bijvoorbeeld al in elk geval 33.000 oproepen hebben gedaan via e-Court. Daarvan zijn de kosten in meer dan de helft van de gevallen voor rekening van de gedaagden gekomen.

Het is de zoveelste klap in korte tijd voor e-Court. In februari werd al bepaald door de kantonrechters  voorlopig geen executoriale titels meer te verlenen voor arbitrale vonnissen van e-Court. Als gevolg daarvan missen deze vonnissen rechtskracht en kunnen dus niet door deurwaarders worden geëxecuteerd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top