Dekker wil nieuwe scheidingsprocedure

Delen:

Foto Pixabay

Als het aan minister Dekker (Rechtsbescherming) ligt, komt er een scheidingsloket en een nieuwe scheidingsprocedure. Dat staat in het programma Scheiden zonder schade, het vervolg op het verslag ‘Scheiden… en de kinderen dan?’ dat oud-minister André Rouvoet op 22 februari 2018 aanbood aan Dekker.

Samen met minister Hugo de Jonge (VWS) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) start Dekker het uitvoeringsprogramma Scheiden zonder Schade. Die schade wordt vaak opgelopen door de kinderen: ouders zijn in hun boosheid of teleurstelling niet altijd meer in staat tot redelijk overleg. Zij raken in conflict met de ex-partner en betrekken de kinderen daarbij.

Zo min mogelijk kinderen moeten de dupe zijn van de scheiding van hun ouders, dat is de ambitie van het uitvoeringsprogramma Scheiden zonder Schade. Dat kan volgens Dekker het beste worden bereikt door ouders te ondersteunen. “Niet om de problemen rond de scheiding van de ex-partners over te nemen, maar om zowel henzelf als hun omgeving te begeleiden naar de nieuwe situatie. Partners zijn beter voorbereid op het ouderschap en roepen eerder hulp in bij relatieproblemen. Als ouders uit elkaar gaan, zijn hulp en ondersteuning beschikbaar”, aldus de minister. De nieuwe scheidingsprocedure is oplossingsgericht en de-escalerend.

In drie arrondissementen ontwikkelt het programma de komende jaren prototypes van een ‘scheidingsloket’ bij gemeenten. Daarnaast komt er een andere, de-escalerende gerechtelijke procedure. Want ouders moeten uiteindelijk altijd weer verder met elkaar. En dus moet de afwikkeling van de scheiding met zo min mogelijk conflict en last voor de kinderen gebeuren. Een juridisch gevecht in de rechtszaal past hier niet bij, vindt Dekker.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven