Deloitte gaat werklast general counsel aanpakken

Delen:

Foto: Pexels

Juridische afdelingen van bedrijven moeten anders gaan functioneren, vinden veel bedrijfsjuristen en general counsel. Daarvoor ontwikkelde Deloitte Legal de dienst Legal Management Consulting (LMC), die nu wereldwijd wordt uitgerold. Met deze service wil het kantoor, naar eigen zeggen, general counsel en hun juridische afdelingen helpen ‘bij het navigeren door de snelle transformatie van de juridische sector’. De Chief Legal Operating Officer (CLOO) moet daarin het voortouw nemen.

Uit een onderzoek dat Deloitte in 2016 uitvoerde bleek dat 62 procent van de bedrijfsjuristen, general counsel, CEO’s of CFO’s op zoek is naar andere manieren om juridische afdelingen te laten functioneren. Dat kan volgens Deloitte Legal met Legal Management Consulting, dat is ontwikkeld voor juristen door juristen, bedrijfsadviseurs en proces-ondersteunende professionals uit verschillende Deloitte-praktijken. Deloitte heeft inmiddels honderd LMC-professionals.

“De toegenomen complexiteit en vraag vanuit het bedrijf zorgen voor een onhoudbare werklast voor bestaande interne juridische afdelingen”, zegt Piet Hein Meeter, managing director van Deloitte Legal. “Juridische teams worden geconfronteerd met verscherpt toezicht op de regelgeving, toenemende werkdruk, snellere technologische vooruitgang en groeiende eisen vanuit het bedrijf.” Om die reden, zegt Meeter, heroverwegen juridische afdelingen hun werkwijze, “om meer efficiëntie te bereiken en de toegevoegde waarde voor het bedrijf te vergroten”.

In die ontwikkeling past ook de opkomst van een nieuwe functie bij veel grote bedrijven, die van Chief Legal Operating Officer (CLOO), die belast is met het leiden van de transformatie van de juridische afdeling. Om de richting voor juridische afdelingen te helpen bepalen, helpt LMC bij het stellen van prioriteiten voor het beheren van juridische risico’s, het naleven van de juiste regelgeving en het beschermen van de bedrijfsreputatie.

Volgens Chris de Jong, managing partner Deloitte Legal, gaan bedrijfsjuristen er soms vanuit dat de meeste juridische technologie niet voor hen is ontworpen – het is alleen voor advocatenkantoren. “Maar dat is zeker niet het geval.” Hij wijst op workflow- en deadline volgsystemen en risicomanagementtools die voor bedrijfsjuristen zijn ontwikkeld. “LMC past daarin.” Omdat deze technologie helpt bij een efficiënter beheer van contractverwerking kan daarmee de werkdruk van juristen afnemen.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven