Delta N.V. in hoger beroep tegen uitspraak rechtbank Groningen

Delen:

Delta N.V. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Groningen van eind februari waarin werd beslist dat de advocaat in dienstbetrekking van Delta geen verschoningsrecht toekomt ten aanzien van interne communicatie. Dat liet Delta vandaag weten.

De rechtbank verwijst in haar vonnis naar de AkzoNobel-zaak waarin het Europese Hof van Justitie stelt dat de onafhankelijkheid van de advocaat in dienstbetrekking niet voldoende gewaarborgd is, omdat hij in loondienst is van het bedrijf: “Met overneming van de argumentatie van het Hof van Justitie oordeelt de rechtbank dat aan een advocaat in loondienst voor wat betreft de communicatie met zijn cliënt, het bedrijf waar hij werkt, niet het privilege van het verschoningsecht toekomt.”

Delta laat weten nog bezig te zijn met het inventariseren van de precieze gronden voor het hoger beroep. Maar het bedrijf geeft in een verklaring alvast het volgende aan: “Het is een principiële kwestie. We hebben er niet lang over hoeven nadenken om in hoger beroep te gaan. Er wordt door de Groningse rechtbank arbitrair onderscheid gemaakt tussen de advocaat in dienstbetrekking in zijn rol als bedrijfsjurist en advocaat. Maar dat onderscheid kan en mag niet worden gemaakt. Dat is volledig onterecht. Een advocaat in dienstbetrekking treedt immers zowel extern als intern altijd op als advocaat. Hij kan de jas van advocaat niet zomaar afwerpen. Dus verschoningsrecht zou hem te allen tijde moeten toekomen. Ook als het dus gaat om interne communicatie. Bovendien zetten wij grote vraagtekens bij de toepassing van de uitspraak van het Europese Hof in deze. Het gaat om een Nederlandse civiele zaak die voor zover wij weten geen raakvlakken heeft met Europese regels.”

Inmiddels zijn naar aanleiding van de uitspraak van het EU-hof en de Groningse rechtbank zelfs Kamervragen gesteld door Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie over het verschoningsrecht van advocaten in loondienst. Hij vroeg onder meer: “Deelt u de mening dat advocaten die als bedrijfsjurist in loondienst zijn niet onafhankelijk kunnen worden genoemd en zich ook niet meer zouden mogen verschuilen achter een verschoningrecht? Zo ja, op welke termijn gaat u deze mening in wet- en regelgeving verankeren? Zo nee, waarom niet?” De staatssecretaris moet nog met een antwoord komen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven